Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Krisexperterna: Pressträffen ett antiklimax – gör Palmeutredningen offentlig

Publicerad: 10 juni 2020, 14:07

Krisexpterterna är överens om att presskonferensen där ”Skandiamannen” presenterades som misstänkt Palmemördare var en besvikelse. Primes Hampus Knutsson anser att Åklagarmyndigheten borde göra hela utredningen offentlig för att rädda förtroendet.


Ämnen i artikeln:

Olof PalmePalmeKrishantering

l dag klockan  9.30, efter ett långt förspel lade Palmegruppen och chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander från Polisen fram den lösning som de bedömer som mest sannolikt för var som inträffade den där kvällen den 28 februari 1986 då statsminister  Olof Palme sköts till döds i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen.
Stig ”Skandiamannen” Engström som funnits i materialet under 34 år presenterades som Palmemördare, utan den tekniska bevisning som många spekulerade kring.

Redan i går varnade Åklagarmyndighetens kommunikationsdirektör Karin Rosander till Resumé under tisdagen för att onsdagmorgonens besked skulle kunna skapa irritation hos de många som engagerat sig i Palmemordet, inte minst de med andra teorier om hur det har gått till.

– Det är som med all typ av krishantering. Alla kommer inte bli nöjda med det besked som kommer i morgon. Inte minst när det kommer till Palmemordet finns det så enormt många åsikter och teorier. Vi måste vara beredda på starka reaktioner och stålsätta oss mentalt och inse att många kanske kommer att bli besvikna. Mer än så kan vi inte göra. 

Precis som kommunikationschefen förutspådde var många besvikna över det besked som gavs.  Dagens presskonferens har kritiserats på många håll bland annat av Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell och kriminologen och författaren Leif GW Persson.

– Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse. Jag trodde att man hade något som man kunde hugga tag i och bita i, men det har man inte, säger Leif GW Persson i en intervju i TV4 och påtalade att den största konsekvensen av onsdagsmorgonens händelse är att Krister Petersson och Hans Melander kan ha gjort sig skyldiga till förtal av avliden.

Resumé hörde av sig till tre krisexperter Paul Ronge, Primes Hampus Knutsson och Jeanette Fors Andrée, som alla under våren har svarat på frågor i Resumés kristeam. Nu analyserar de vad en av vårens på förhand största kommunikativa händelser kommer att få för konsekvenser. 

Paul Ronge, Jeanette Fors-Andrée och Hampus Knusson

– Fanns det  en tanke bakom att presskonferensens inramning  var så odramatisk, på gränsen till tråkig, med avskalade nästan amatöristiska slides och ett lågmält tonläge? I så fall tycker jag den tanken var perfekt ur kommunikationssynpunkt!  Dramatiken fanns i själva saken och behövde inte förstärkas. ”Less is more” gällde verkligen här, säger Paul Ronge.

När det kommer till presskonferensens innehåll, utan ny information, är krisexperten, med omkring 20 års erfarenhet av medieträning, mer skeptisk:

– Problemet var väl mest att själva innehållet blev ett sådant praktfullt västgötaklimax. Förväntningarna var enorma. Media hade ju redan gissat på ”Skandiamannen”, men alla hade ju också bespetsat sig på någon sorts teknisk bevisning som en gång för alla utan skuggan av tvivel skulle kunna fastställa gärningsmannen.

– Många hade också refererat till vänstersossen Daniel Suhonen som från ”djupa källor” i S sade sig veta att mordvapnet hade hittats. Men det blev bara indicier, visserligen tunga och övertygande framförda. Men inga bevis. Det enda Krister Petersson verkligen lyckades bevisa var (för hundrade gången kanske?) var hur ytterligt inkompetent Hans Holmér var och det skandalösa sätt varpå Stig Engström avfärdades ur utredningen.

Vad kommer Åklagarmyndigheten och Palmegruppen få förbereda sig på när det kommer till kommunikation utifrån de reaktioner som kan komma?
– Det här sätter inte stopp på några spekulationer. Palmeutredningen lades ju i dag ner efter 34 år. Det absolut viktigaste nu för Krister Petersson är att hålla tyst, inte låta sig provoceras av alla som nu kommer att hävda att han har fel. Ibland är tala silver, men tiga är guld och i detta fall är det den enda hållbara kommunikativa linjen. Petersson har sagt ”end of story” och ”case closed”. Han har gjort helt tydligt att oavsett hur många fler år en Palme-utredning skulle jobba så kommer den inte längre.

– Visst finns massor av frågor som: Hade ni ett mordvapen som inte gick att koppla till kulorna? Varför gömde sig Jeppsson först bakom en barack i rädsla för att Engström skulle se honom, för att sedan börja följa efter honom? Vart befann sig Christer Pettersson i er utläggning? Ni radar upp massor av närvarande på mordplatsen, men inte honom. Det enda ni säger att han var den första Lisbet Palme såg, men att hon aldrig såg själva förövaren. Själv hävdade hon ju att hon var hundra procent säker på att Pettersson var mördaren (och nu kan hon inte bemöta er?) Varför topsade ni Engströms anhöriga? Mot vad eller vilka föremål skulle topsningen gälla? Det här är bara några frågor som Petersson absolut INTE bör besvara. Gör han det så försvinner ”cased closed”-linjen i dimmorna, diskussionen fortsätter i det oändliga och cirkusen tar aldrig slut.

Hampus Knutsson understryker att mordet på statsminister Olof Palme i första hand är ett fruktansvärt illdåd och en tragedi för hans familj och hela Sverige. För en av de största mordgåtorna i Sveriges historia. 

– För det tredje så har utredningen och efterspelet varit fullkomligt farsartat. Åklagarens och polisens uppdrag har helt klart varit ”mission impossible”, säger Hampus Knutsson till Resumé. 

Han menar att chefsåklagaren Krister Peterssons självsäkra uttalanden om att kunna presentera en lösning inför pressträffen spädde på förväntningarna, kanske för mycket.

– Kommunikativt så tycker jag att de har byggt upp en för stor förväntansbild, i kombination med mediala uppgifter om att både vapnet och dna-bevis skulle presenteras.  

– Samtidigt ska man komma ihåg att det är skillnad att ha rätt och få rätt, och efter dagens pressträff är det väl egentligen frågetecken kring båda delar. Varje foliehatt har säkert fått mer vatten på sin pratkvarn och de som tror på Christer Petterson kan stå fast vid sin position.

Hampus Knutsson befarar att dagens pressträff kommer att väcka fler frågor än vad den gav svar.

– Utifrån förväntningarna så blev pressträffen ett stort antiklimax för de flesta tror jag, inklusive mig själv.  Det som presenterades var däremot en bra sammanfattning av boken ”Den osannolika mördaren” av Thomas Pettersson från 2018. Förutom intäkterna från boken så borde han få inkassera de 50 miljoner som har utlovats till den som kan bidra till lösningen av mordet, om nu polisen och Åklagarmyndigheten är så säker på sin sak. 

Hampus Knutsson tror att åklagaren kan vara inne på rätt spår, samtidigt saknas den tekniska bevisning och den nya information som hade behövts för att övertyga allmänheten och stänga ärendet. 

– Nu saknas ju både levande personer att ställa inför rätta och teknisk bevisning. Så  jag tror att det ytterst blir professor Leif GW Persson som kommer att fälla domen kring utredarnas resultat – och han har redan avfärdat slutsatserna. Det kommer med andra ord bli tuffa dagar framöver, en besk eftersmak av lösningen och ett trist eftermäle för de inblandade.

Han är övertygad om att det här inte är slutet på spekulationerna kring vem som mördade Olof Palme.

– Det kan snarare ses som början på nästa kapitel i en bok, till synes utan slut. Ska Åklagarmyndigheten och polisen behålla någon slags trovärdighet så måste de släppa sekretessen på hela utredningsmaterialet.

– Palmemordet är den största brottsutredningen i svensk historia. Ett statsministermord som har varit ett öppet sår i 34 år. Det är klart att det är en lättnad för Sverige att få ett avslut, om än med en viss besvikelse och många olösta frågor och tvivel från en del. Det är inget avslut som motsvarar de förväntningar och den höga spänning som funnits inför pressträffen, säger Jeanette Fors-Andrée och utvecklar sitt svar:  

– Inget nytt bevisläge, inga nya uppgifter, inget vapen. Man har framför allt gått igenom händelseförloppet igen och gjort en ny bedömning av Engströms agerande. Historien förstärks och förtydligas, men inget nytt presenteras. Det här är en brottsutredning av ett statsministermord som pågått i 34 år, det i sig är ett misslyckande. ”Om vi hade varit mer aktiva för 34 år sedan hade Stig Engström frihetsberövats”, sa chefsåklagaren på pressträffen.

Om det rent hantverksmässiga, själva kommunikationsinsatsen, säger hon:

– Presskonferensen i sig var väl genomförd, pedagogisk, lugn och saklig.  

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.