Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kupp bakom omtalat Instagram-konto

Publicerad: 4 augusti 2015, 13:17

Instagram-kontot påstods tillhöra en flykting som befann sig på en mödosam resa från Senegal till Europa. Men efter den stora uppmärksamheten visar det sig nu vara fejk.


Ämnen i artikeln:

InstagramHuffington Post

Instagram-användaren abdoudiouf1993 uppmärksammades i helgen av Huffington Post. Detta efter att han publicerat flera bilder från sin påstådda flykt från Senegal till Europa. Bland annat när han ligger gömd i backluckan på en bil och när han tar sig över Medelhavet på en flotte. På kort tid fick han över 11 000 följare.

Men nu har det framkommit att kontot i själva verket är en kupp regisserad av filmskaparen Tomás Peña. Det var den spanska tidningen El País som kunde avslöja bluffen efter att de granskat de hashtags som Abdou Diouf hade använt sig av. Förutom ett flertal populära taggar som #instagood och #travelgram fanns där också #getxophoto vilket är en fotofestival i Spanien. Efter att ha kontaktat festivalen fick de reda på att kontot var en del i kampanjen för en kortfilm.

I verkligheten spelades Abdou Diouf av beachhandbollsspelaren Hagi Touré och samtliga bilder är tagna i Spanien. Producenten Oriol Caba på Volga y Manson studios som ligger bakom kampanjen förklarar att den är ett sätt att visa upp västvärldens "kontextlösa användade av hashtags i kontrast till bilderna vi ser".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

InstagramHuffington Post

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.