Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kuppade Liberalernas valstuga – Johan Pehrson- ”dubbelgångare” tvättade pengar

Publicerad: 5 september 2022, 11:59

Organisationen Skiftet slog mynt av Kalla Faktas avslöjande med en ”Penningtvättsmaskin” mitt bland valstugorna. ”En skandal som förtjänar att uppmärksammas mer”, säger Skiftets kanslichef Robin Zachari.


Ämnen i artikeln:

NyheterLiberalerna

I förra veckan dök Skiftet upp med en tvättmaskin på Medborgarplatsen mitt i centrala Stockholm. Organisationen placerade apparaten utanför Liberalernas valstuga. En man iförd pappersmask med partiledaren Johan Pehrsons ansikte genomförde den första tvätten av vad organisationen kallar pengatvättmaskinen.

Målet med aktionen var att uppmärksamma uppmärksamma hur en anställd på tankesmedjan Timbro försökte tvätta pengar åt Liberalerna vilket framgick i en uppmärksammad granskning som sändes i TV4:s Kalla Fakta för två veckor sedan.

I reportaget visade sig fem av de åtta riksdagspartierna – S, M, KD, L och SD – vara villiga att runda regelverket för att ta emot en gåva på en halv miljon kronor anonymt. Avslöjandet var dock extra pikant för Liberalerna som hjälpte den tänkbara givaren att få kontakt med Timbro-konsulten Svend Dahl som då skulle agera ”mycket diskret mellanhand”. En gång i tiden var det just Folkpartiet (i dag Liberalerna som var drivande bakom den skärpta redovisningsplikten.

– Vi visste redan om svängdörrarna mellan politiken och pr. Men Kalla Fakta visade att bakdörrarna med hemliga stöd till partier måste stängas. Detta är en skandal som förtjänar att uppmärksammas mer, säger Skiftets kanslichef Robin Zachari i ett uttalande. 

Redan i förväg hade Skiftet bjudit in Liberalernas förbundskansli och regionkansliet Stockholm. Men strax innan klockan två stängde partiet igen sin valstuga på Medborgarplatsen. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Pengatvättsmaskinen besökte även Timbros huvudkontor i Stockholm. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyheterLiberalerna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.