lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Kvinnor berättar om sexuella övergrepp under hashtaggen #metoo

Publicerad: 17 oktober 2017, 06:44

Alyssa Milano är initiativtagare till #metoo.

Kvinnor berättar om sexuella övergrepp på sociala medier, Weinsteins bolag kan säljas och reaktioner på den nya public service-debatten. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Public Service#MeTooFacebookMorgonsvepetHarvey Weinstein

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för sexuella trakasserier har fått stort genomslag världen över. Det har fått skådespelaren Alyssa Milano att skapa ett initiativ på sociala medier. Under hashtaggen #metoo uppmanar hon alla kvinnor att berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Syftet är att visa hur utbrett problemet är. Hashtaggen har svämmat över av personliga berättelser. Kvinnor från Sverige och hela världen berättar om övergrepp och våldtäkter. I skrivande stund trendar hashtaggen i Sverige.

— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) 15 oktober 2017If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet. pic.twitter.com/k2oeCiUf9n

Efter skandalerna: Weinsteins bolag kan säljas
Efter att Harvey Weinstein sparkats från det egna bolaget The Weinstein Company i förra veckan har en förhandling om försäljning nu inletts. Det är investmentbolaget Colony Capital och Colony som förhandlar om en eventuell försäljning av The Weinstein Company. Det rapporterar AFP.

Reaktioner på den nya public service-skatten
Under måndagen presenterades public service-utredningen, som bland annat innebar att tv-avgiften skrotas och ersätts av skatt. Det har lett till många olika åsikter åt olika håll. DN och Sydsvenskans ledarredaktioner välkomnar beslutet. SVT:s vd Hanna Stjärne är försiktigt positiv.
– Det finns ett behov av att modernisera radio- och tv-avgiften för kommande generationer, säger hon till SVT.
Men Journalistförbundet har en annan hållning. De menar att en tv-skatt kan skada public service allvarligt.
"Skatter har en tendens att leda in samtalet på argument som styrs av plånboken snarare än förnuftet", skriver Journalistförbundets ordförande Jonas NordlingSvD Debatt.
Olle Wästberg, ledamot av public service-kommittén, är orolig för att public service riskerar att bli styrt av politiker. Medan riksdagsledamoten Niclas Malmberg (MP) menar att den som värnar public service borde applådera förslaget.

Ryska troll använde Netflix – i utbildningssyfte
Netflix serie "House of cards" har använts av ryssar som jobbade i en trollfabrik i S:t Petersburg. Anledningen? Att lära sig påverka amerikanerna. Det menar i alla fall Yahoos korrespondent Michael Isikoff som intervjuas i CNN-programmet "New Day". Det skriver CNN.

Facebook vill rekrytera från underrättelsetjänster
Facebook vill bemanna sitt bolag med personer som har erfarenhet från underrättelsearbete. Detta för att tidigare kunna upptäcka misstänkt valpåverkan i framtida val. Detta sker i ljuset av utredningen av hur ryska aktörer försökt påverka det amerikanska presidentvalet som ägde rum i fjol. Det skriver Bloomberg.

Panamapapers-journalist död i bilbomb
Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbomb under måndagen. Tidigare i år listades hon av tidningen Politico som en av 28 personer som skulle lämna stort avtryck på Europa 2017. Anledningen till det var hennes arbete i att blottlägga korruption bland Maltas politiker. Daphne Caruana Galizia spelade en stor roll i arbetet bakom Panama Papers, skriver CNN.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev