Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Läckan var värst

Publicerad: 20 januari 2011, 15:25

Primes Niklas Nordström menar att Primegate har gett en felaktig och överdriven bild av byråns uppdrag åt Svenskt ­Näringsliv. Enligt honom är det största problemet att dokumentet spreds utanför arbetsgruppen.


Ämnen i artikeln:

PrimeNiklas Nordström

truetrue2020-01-01T16:24

Niklas Nordström tycker att bilden av Prime som näringslivets spinndoktor är missvisande.

I en månad har Prime fått mer uppmärksamhet än vad en pr-konsult normalt kan drömma om. Fast det är inte den bild av byrån som de vill ge som har kommit fram.
– Det är möjligt eller till och med sannolikt att detta kommer att försvåra för oss i ­pitcher framöver. Men jag tror i så fall att den effekten blir liten och främst gäller verksamheter som står nära rörelsen på något sätt, säger Niklas Nordström i en mejlintervju med Resumé.

Enligt honom är det en felaktig beskrivning av Primes roll som har getts den senaste månaden:
– Planen, som den presenterades i Aftonbladet, ger sken av att vi är de enda som agerat i frågan. Det är knappast Prime som initierat debatten om vart S bör förflyttas efter valet. Dokumenten ger en felaktig och överdriven bild av vår roll. Även om man kan smickra sig själv genom att beskriva sig som en samhällsomdanande spinndoktor är det sällan med verkligheten överensstämmande.

Grundproblemet, enligt Niklas Nordström, är att den interna strategiplanen blev offentlig.
– Den största missen är faktiskt att dokumentet spridits utanför arbetsgruppen. För oss känns det så klart inte bra att ett internt dokument läckt ut, men det känns åtminstone bra att kunna berätta för våra kunder att vi vet hur det gått till. Reaktionerna har varit mycket lugna från våra kunder.

Tänker ni starta process mot den person som har läckt dokumenten?
– Jag är inte involverad i den frågan. Men sekretess är en förtroendefråga i vår bransch och vi ser mycket allvarligt på det inträffade.

Hur mår du själv efter alla turer?
– Jag är ledsen och besviken på den partiinterna debatt där några utmålar mig som illojal, även om jag förstår att jag blivit en bricka i ett osympatiskt spel. Men jag vet att det finns ett naturligt slut på detta gatlopp kopplat till S process med att utse en ny partiledare.

Reaktionen internt på Prime då?
– Jag får mycket stöd och uppmuntran, eftersom det så klart känns underligt för mig att min lojalitet ifrågasätts av kamrater i ett parti jag vigt decennier åt. Många kollegor är också arga över att vi haft en läcka som direkt skadar mig och sannolikt även vårt företag.

Har du skadat Socialdemokraterna?
– Jag tror att de som kräver min uteslutning skadar Social­demokraterna och jag är besviken på dem som driver frågan, utan att fråga mig eller ens delge mig de skäl man anför.

I de dokument som Aftonbladet har publicerat spelar Primes samarbete med Arenagruppen under eftervals­debatten en central roll. Bland annat gavs en skrift skriven av Primekonsulten Carl Melin ut i Arenagruppens eftervalsanalys.

Nu säger Arenagruppen att de var ovetande om Primes uppdrag och kopp­lingen till Svenskt Näringsliv – är det också er bild?
– Det borde varit känt av snart sagt alla att vi har uppdrag för näringslivet och att mitt yrke faktiskt är att vara konsult.

Hur kommer Primegate att påverka pr-branschen?
– Både vi och andra har stannat upp för en förnyad reflektion över branschens normer, och det är bra. Kanske slutar det med några nya principer, men det finns som jag ser det ingen anledning till några större förändringar för branschen och jag tror heller inte att det kommer att ske.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

PrimeNiklas Nordström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.