Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Lägger locket på om dubbla stolarna

Publicerad: 29 juni 2015, 07:43

Infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Foto: Magnus Hjalmarsson Neidemann/TT.

Minst en politisk tjänsteman i regeringskansliet är fortfarande anställd på en byrå som sysslar med public affairs. Det är Kathrin Österlund som jobbar som politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern. Men infrastrukturminister Anna Johansson (S) vägrar att kommentera saken.


Ämnen i artikeln:

HegeliSocialdemokraterna

Under gårdagen avslöjade Resumé att Kathrin Österlund, politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern sitter på dubbla stolar. Sedan i november har hon jobbat som seniorkonsult åt byrån Hegeli Public Affairs, vars vd är högskoleminister Helene Hellmark Knutssons make Richard Hellmark.

Men eftersom hon är tjänstledig från Hegeli Public Affairs, ser hon det inte som problematiskt att fortfarande vara anställd på byrån – trots att de har en uttalad profil mot samhällsbyggnadsfrågor. Exakt vilka kunder som Hegeli Public Affairs jobbar med är inte känt.  

När Resumé försöker ställa frågor om Kathrin Österlunds arbetssituation vägrar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att svara. I ett sms skriver hennes pressekreterare Elin Tibell:

"Ni har fått svar från personalen det gäller – nämligen Kathrin Österlund själv. Utöver det finns inget att tillägga".

När vi svarar att vi har fler frågor att ställa, upprepar Elin Tibell samma budskap.

Institutet mot mutor verkar för god sed för beslutspåverkan inom näringslivet och samhället. Generalsekreterare Helena Sundén är kritisk till att politiker sitter på dubbla stolar.  
– Det finns en uppenbar risk för att objektiviteten kan ifrågasättas. Bara den risken är illa nog. Därför tycker vi att någon form av regelverk är lämpligt. Det finns en risk att fatta politiska beslut som gynnar intressen i lobbyingvärlden i stället för att verka för allmänhetens bästa, säger hon.

Helena Sundén säger att det inte spelar någon roll om personen ifråga skulle ha ett gott omdöme.
– Det går att ifrågasätta vems intressen som företräds.

I fjol införde Socialdemokraterna och Miljöpartiet en så kallad "öppenhetsdeklaration" – vilken ska redovisa uppdragsgivare från två år tillbaka i tiden. Det innebär att pr-konsulter kan tvingas bryta mot sekretessen de har gentemot byråerna, eftersom öppenhetsdeklarationen blir offentlig handling.

Men Kathrin Österlund själv är inte öppen med vilka hon har jobbat med. När Resumé tidigare frågade henne vilka kunder hon hade på Hegeli hänvisade hon till sekretessen.

I samband med rekryteringen har regeringskansliet inte gått ut med någon information om Kathrin Österlunds bakgrund som pr-konsult.    Däremot framgår det på byråns sajt att hon är tjänstledig för en tjänst som politisk sakkunnig åt infrastrukturministern.  
– I sådana här lägen är det viktigt att man är oerhört öppen och transparent. Det är bra att det finns en rörlighet mellan näringslivet och politiken, men det skulle verkligen behövas en reglering, säger Helena Sundén.

Hittills har debatten om att införa karantänsregler för politiker och pr-konsulter först och främst berört övergångar från andra hållet.
– Systemet litar på att folk har en god etik. Det finns en naiv övertro i Sverige på att vi har en hög moral och att vi inte behöver regelverk kring sådant som kan bidra till korruption, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, och fortsätter:

– När man rekryteras till en position som politisk tjänsteman så genomgår man en ganska rejäl granskning och har en ganska ordentlig genomlysning av om man har något i bagaget som inte är lämpligt och som kan bidra till en lojalitetskonflikt. Just när det gäller den här situationen är det konstigt om man inte har haft en ingående diskussion och vridit och vänt på problemen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

HegeliSocialdemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.