Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Lånetrubbel hotar superbygget

Publicerad: 9 december 2008, 07:41

Finanskrisen slår även mot Swedbank Arena – nya nationalarenan i Solna. Enligt DN ställer låneproblem till det för superbygget.


Bygget av Swedbank Arena är i fara på grund av finansieringsproblem, skriver DN.

För drygt ett år sedan blev det klart att Swedbank namnsponsrar den nya nationalarenan i Solna. Swedbank och sparbanksstiftelserna investerar totalt 153 miljoner.

Swedbank Arena, som arenan ska heta, ska stå klar 2011 – enligt planerna. Men nu hotas bygget, skriver DN.

Anledningen är finansieringsproblem. Bankerna är motvilliga att låna ut pengar, inga lån är klara och DN uppger att det saknas en uppgörelse om hur bygget ska finansieras. Utöver de 900 miljoner kronor som

– Vi har inte förbundit oss att finansiera bygget av arenan. Vi har köpt namnrättigheten till 2024 med en möjlighet att bidra med finansieringen. Men det innebär inte att finansieringen är färdigförhandlad eller bindande, säger Peter Nygårds, ansvarig för samhällskontakter på Swedbank.

Solna Stad är av en annan uppfattning.

– Vi har ett avtal och de har förbundit oss att låna ut pengar för den del som inte kapitalet och försäljningen av byggrätter täcker. Projektet står på en stabil grund, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m) till DN.

Arenan ska vara färdig senast 2012 och ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna stad, byggherren Peab, Fabege och Jernhusen.

Dessa ska tillsammans gå in med 900 miljoner kronor. Resten av pengarna, cirka en miljard, måste lånas upp. Men enligt Swedbank innebär inte sponsoravtalet garanterade lån till bygget, skriver DN.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.