Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Lär din Delicatoboll att spela schack – osannolika eventet blev av

Publicerad: 5 mars 2019, 09:32

I höstas roade sig många med att skapa märkliga Facebookevent med namn som "Lär din katt att bygga socialism" och "Lär din räv att koka grönsakssoppa". Ett av de varumärken som knöt an till trenden var Delictato. Men till skillnad från de flesta andra blev eventet "Lär din Delicatoboll spela schack" faktiskt av.


Ämnen i artikeln:

Nord DDBDelicato

De senaste åren har det vid ett par tillfällen dykt upp Facebooktrender där användare skapat evenemang med det enda märkligare namnet än det andra.

När trenden i höstas dök upp verkade det en hel massa djur som skulle få lära sig olika saker. Event med namn som "Lär din hamster att rulla cigarretter", "Lär din katt att bygga socialism" och "Lär din räv att koka grönsakssoppa" är bara några exempel.

Varumärket Delicato, som de senaste åren spexat till sin kommunikation med speciellt fokus på social spridning, var Resumé veterligen det enda varumärke som försökte leta sig in i trenden.

Med hjälp av byrån Nord DDB satte man i oktober ihop eventet "Lär din Delicatoboll spela schack" den 28 februari. Till skillnad från de övriga påhitten gjorde dock Delicato verklighet av vad som inleddes som ett skämt.

Totalt hade cirka 6000 Facebookanvändare anmält sitt intresse, vilket inte alltid innebär medverkan, när utbildningen förra veckan gick av stapeln. Utbildningen hölls i samarbete med Stockholms Schackförbund och på grund av det stora intresset fick man byta till en ny lokal.

–Jätteroligt att så många vill ha en Delicatoboll som motståndare i schack. För oss var det självklart att hålla i kursen och vi hoppas fler följer efter, säger Nadja Radwan, från marknadsavdelningen på Delicato.

Under utbildningen fick de närvarande och deras Delicatobollar pedagogiskt utbildningsmaterial och blev efter slutförandet diplomerade.

–Det här visar att Schack är en sport för alla, till och med Delicatobollar, säger Benny Kellner, på Stockholms schackförbund.

Utbildningsmaterialet har även släppts digitalt och delar av det lyder:

AVLÄGSNA EMBALLAGE. Öppna Delicatobollens förpackning. Det här steget syftar till att göra kommunikationen mellan er tydligare samt ta bort onödig distans/eventuell plast.

POÄNGSYSTEMET. Förklara pjäsernas olika värden. Även om man endast kan segra med schack matt är det viktigt att förstå hur mycket varje pjäs är värd. Om bollen upplever svårigheter svårt att förstå siffror kan du omsätta det i något annat, t ex nyanser eller pastasorter.

SPRINGAREN. Många upplever att springaren är den pjäs som är svårast att förstå. Börja därför med att förklara för din boll vad en häst är. Hovar, mule, gillar hö osv. Förklara sedan att springaren ser ut som häst. Upprepa vid behov! Gnägga om det verkligen behövs.

Delicato uppmanade även deltagare och andra intresserade att tagga sina inlägg med #jagharlärtmindelicatobollspelaschack. Intresset för just hashtaggen verkar dock ha varit måttligt med endast sex inlägg.

Läs om fler av Delicatos upptåg här!

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nord DDBDelicato

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.