Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ledarna: drygt 4 000 kommchefer i pension inom tio år

Publicerad: 8 december 2014, 14:15

Foto: Colourbox.

UPPDATERAD 126 000 chefer förväntas försvinna från arbetsmarknaden under de närmaste tio åren, vilket motsvarar 240 chefer per vecka. 4 091 av dessa återfinns som chefer inom information och kommunikation. Problemet är bara att andelen chefer under 35 år har minskat rejält, enligt Ledarnas rapport.


Ledarna har kartlagt landets "chefsförsörjning" i rapporten "En chefsroll för framtiden – Ledarnas framtidsbarometer 2014" – undersökningen sker för andra i rad och siffrorna gäller 2012 – det är eftersläpning i statistiken.

Rapporten visar att andelen chefer under 35 år inom privat sektor fortsättar att sjunka – i början av 2000-talet låg den andelen på 15 procent och idag är den nere på runt 10 procent.

– Det är dystert att vi nu ser en sjunkande andel unga chefer. Vi tror att chefsrollen behöver förändras så att fler vill axla ansvaret. Bra chefer och ledarskap är en avgörande konkurrensfördel, säger Annika Elias, ordförande på Ledarna i en kommentar.

När man bryter ned rapporten i olika delar visar det sig också att drygt 4 000 chefer inom information och kommunikation försvinner under de närmaste 10 åren – detta är en viss ökning jämfört med 2011 då motsvarande siffror låg på 3 956.

Andelen unga chefer inom kommunikationsbranschen har sjunkit med 158 chefer mellan 2011 och 2012.

År 2011 var 2 852 chefer inom branschen under 35 år.

2012 hade antalet sjunkit till 2 694 chefer.

Ledarna menar att när det gäller just information och kommunikation finns det exempel på både mossiga strukturer och nytänk, men att det ytterst handlar om att verkligen göra det mödan värt att bli chef.

Många gånger kan chefsrollen innebära ett utökat ansvar och kanske inte så mycket mer i lönekuvertet, enligt Ledarna.

Det kan också vara så att det finns relativt begränsade möjligheter att verkligen påverka något.

Hos byråerna menar Ledarna att det ofta är en hög omsättning av folk och därför blir det än viktigare att hålla kvar chefsämnena genom högre löner och annat.

Rapporten visar också att Sverige ligger i bottenskiktet när det gäller andelen chefer under 35 år – här ligger Malta i topp med 27,6 procent, medan Sverige med sina 27,6 procent hamnar i en grupp med länder som Polen, Rumänien och Slovakien.

Stockholm är fortsatt det län som har lägst andel chefer som är 55 år eller äldre, medan Stockholm också har den största andelen chefer under 35 år 10,7 procent.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.