Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Linda Nyberg tar över som presschef på SCA

Publicerad: 25 februari 2015, 13:30

Linda Nyberg.

Foto: Karina Ljungdah

Programledarprofilen Linda Nyberg tar sig an en tuff uppgift. På måndag kliver hon in som presschef hos det skandalomsusade bolaget SCA. Därmed lämnar hon uppdragen på SVT och Al-Jazeera. – Det mest spännande jobbet i Kommunikationssverige just nu, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Linda NybergSVTSCA

Linda Nyberg har lång erfarenhet av att jobba som programledare i TV3, TV4 och nu SVT samt Al-Jazeera. Hon har också provat på den "andra sidan" då hon under två år var kommunikationschef på Bactiguard. Nu har det blivit dags att gå tillbaka till näringslivet igen och rollen som presschef. Och inte till vilket jobb som helst:  
– Jag fick ett samtal från en headhunter som berättade om jobbet. Jag har följt SCA precis som alla andra genom media, så när jag fick frågan kände jag att det här är det mest spännande jobbet i Kommunikationssverige just nu. Jag tvekade aldrig på att tacka ja, säger Linda Nyberg.  

Få har nog undgått skandalerna som Svenska Dagbladet har rullat upp de senaste månaderna med privatjet, jakter och tveksamma rådgivarupplägg. Linda Nyberg ska ansvara för koncernövergripande medierelationer och utveckling av SCA:s digitala närvaro. Hon kommer att rapportera till kommunikationsdirektören Joséphine Edwall-Björklund.

– Som journalist på utsidan kan man känna att man sitter på alla de rätta svaren. Det är väldigt lätt att sitta och tro sig veta hur allt ska skötas. Det blir en spännande utmaning att sitta på den andra sidan i näringslivet. Jag har ju tidigare varit på ett annat life-sciencebolag, och kände att om jag ska tillbaka igen vill jag till ett stort globalt företag. Och det är verkligen SCA.

Vad tycker du om skandalerna som har rullats upp?
– Jag tycker att varje bolag av den här storleken i Sverige ska bli genomlysta. Det är nyttigt och värdefullt inte bara för SCA utan andra bolag också. Det har varit intressant att följa, och för mig – oavsett om jag är journalist eller presschef – handlar det om transparens.

Så SCA ska bli mer transparent nu?
– Med min bakgrund skulle jag inte kunna ta det här jobbet annars. Det ska bli otroligt spännande och roligt.

Kan du recensera deras krishantering hittills?
– Nej, det kan jag inte göra. Jag är inte tillräckligt insatt ännu men kanske får utrymme för det så småningom. Men det är bra att det satsats på grävande journalistik hos svenska mediehus. Jag hoppas att alla bolag får en medvetenhet kring behovet av transparens.

Hur ser du på att lämna journalistiken igen?
– Jag är glad att jag har kunnat röra mig i de olika världarna. Ibland tittar jag på Peter Settman som ju rör sig i olika roller. Jag kanske representerar den moderna arbetsstyrkan. Nu lämnar jag uppdragen på SVT och slutar också på Al-Jazeera, men vad jag gör om tio år vet man aldrig.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Linda NybergSVTSCA

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.