Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Lobbyuppdraget som kan stoppa Nuders partiledarplaner

Publicerad: 13 januari 2011, 09:34

Pär Nuder beskrivs nu som en av de hetaste kandidaterna att ta över som S-ledare. Men här är det hemliga uppdraget som kan stoppa honom: Pär Nuder är superlobbyist åt riskkapitalisterna EQT och Wallenbergsfären. EQT köpte förra året skolkoncernen Academedia. Det väckte en enorm proteststorm mot vinster i friskolor.


Ämnen i artikeln:

EQTSocialdemokraternaPär Nuder

Pär Nuder. Foto: AFTONBLADET BILD:

Just nu åker det socialdemokratiska valberedningen ordförande runt bland partidistrikten och tar in åsikter inför partiledarvalet i mars. Som de hetaste kandidaterna i dag framstår gruppledaren Sven-Erik Österberg och den tidigare finansministern Pär Nuder.

Pär Nuder har själv sagt att han inte är aktuell som partiordförande. Men hans nej tolkas annorlunda:

– Att han säger nej nu, är ungefär lika övertygande som Göran Perssons nej till en början 1996, skriver den rutinerade politiske reportern K-G Bergström i Expressen i dag.

Men i vägen för Pär Nuder står också hans känsliga uppdrag som lobbyist åt riskkapitalbolaget EQT.
Resumé kunde redan i november avslöja Nuders uppdrag som superlobbyist.

– Ja, det är korrekt att Pär Nuder är industriell rådgivare åt EQT-fonderna och sitter även i styrelsen för Swedegas, förklarade Johan Hähnel, talesman för EQTs fonder.

I EQT-fonderna är Wallenbergsfärens maktbolag Investor storägare tillsammans med EQTs partners.

– EQT har ett stort nätverk med industriella rådgivare. Det består av industriledare och andra personer som varit framgångsrika inom sitt område. Många av dem sitter också i EQT-bolagens styrelser, förklarar Johan Hähnel till Resumé och tillägger att han inte kan kommentera i vilka affärer Nuder agerat rådgivare:

– Men han är en högt uppskattad rådgivare till EQT och det finns ett stort förtroende för Pär Nuder inom EQT-sfären.

Riskkapitalbolaget EQT har över 120 miljarder kronor placerade i fonder som är storägare eller delägare i en rad bolag. Flera av placeringarna är politiskt mycket känsliga. Tydligaste exemplet är när de under 2010 köpte 80 procent av aktierna i friskolekoncernen Academedia. Köpet har skett genom fonden EQT V som är registrerad på lågskatteön Guernsey.

Köpet gjorde friskolornas vinster till en stor valfråga. Academedia driver 79 gymnasieskolor och gjorde 2009 en vinst på 144 miljoner.

– Skolan har förvandlats till en marknad för kortsiktiga vinstintressen, förklarade Ylva Johansson (S), taleperson i välfärdsfrågor efter EQT-köpet.

Men köpet av Academedia är inte enda punkten där Nuder nu kan dra på sig kritik från sina partivänner.

• EQT äger Swedgas som har en gasledning mellan Sverige och Danmark och längst Västkusten. Den vägen kan Sverige komma att köpa rysk gas via Nord Stream, den gasledning som nu byggs i Östersjön. Pär Nuder valdes i 2009 in i styrelsen för Swedgas. Där sitter också tidigare E.On-chefen i Sverige. E.On är en av Nord Streams huvudägare.

• EQT är storägare i ISS som allt tydligare tar sikte på att ta över offentliga verksamheter. Deras tidigare dotterbolag Aleris ägs i dag av Wallenbergarnas Investor. Aleris beskrivs av fackförbundet Kommunal som en av de aktörer som mest aggressivt siktar in sig på privatisering i offentliga sektorn. 
Pär Nuder sitter även i styrelsen för fastighetsbolaget Fabege, Orrefors Kosta Boda (där Torsten Jansson, gift med Ulrica Messing (S), är huvudägare) och i Sundbybergs Stadshus AB.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.