Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Löfven anklagas för SD-retorik efter Facebookinlägg

Publicerad: 11 april 2018, 14:00

Stefan Löfven kritiseras för sitt uttalande om arbetskraftsinvandringen. Citatet kom i Ekots lördagsintervju, men det var först när det publicerades på statsministerns Facebooksida som reaktionerna kom. Nu slår hans pressekreterare ifrån sig kritiken.


Ämnen i artikeln:

Politisk kommunikationFacebookStefan LöfvenSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Stefan Löfven har ända sedan han tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna varit kritisk till lagen om arbetskraftsinvandring i Sverige, men under mandatperioden har han haft svårt att skapa en bred majoritet i frågan. I Ekots lördagsintervju under helgen lyfte han frågan om lagstiftningen igen och förde fram argumentet att det är orimligt att personer kommer till Sverige varje år för att utföra okvalificerade arbetsuppgifter.

– Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.

– Är det någon riktning vi ska gå framöver är det fortsatt färre, sade statsministern bland annat till Sveriges Radios Monica Saarinen utan alltför stora reaktioner och där stora delar av journalistkåren missade själva nyheten.

Under måndagen publicerade Stefan Löfvens stab följande inlägg på statsministerns officiella Facebooksida.

^

Nu kritiseras statsministern för samma uttalande av Jonas Sjöstedt (V) och Carl Bildt (M) som båda anser att Stefan Löfven och Socialdemokraterna använder sig av en hård migrationskritik för att flirta med SD-väljare.

"S är uppenbarligen livrädda för SD. Men kopiering är nog ingen bra strategi på sikt", skrev Bildt.

Jonas Sjöstedt skriver:
"Socialdemokraterna ska fundera över sin retorik" "man ska rikta sin vrede åt rätt håll, mot oseriösa företag som utnyttjar folk och dåliga lagar, inte mot fattiga människor som jobbar hårt för skitlöner och med dåliga villkor".

Erik Nises är statsminister Stefan Löfvens pressekreterare med en bakgrund som journalist på Aftonbladet. Till Resumé säger han att frågan om arbetskraftsinvandring tog stod plats i Ekots Lördagsintervjun och att det bidrog till att man lyfte fram citatet på Facebook.

– Ibland gör vi den här typen av inlägg där vi kombinerar citat med en bild. Det här är en lagstiftning som statsministern vill göra någonting åt och som han pratade om i radiointervjun.

– Det är en viktig fråga eftersom vi i dag har många invandrare som kommer till Sverige och utför okvalificerade jobb inom yrken där det inte råder någon som helst arbetsbrist. Samtidigt har vi många invandrare i landet som behöver komma ut på arbetsmarknaden. Det är ett stort problem i dag anser vi och statsministern tycker att situationen är orimlig. Det är hög tid att göra något åt den.

Har Facebookinlägget fått önskad effekt?
— Det är bra med tydlig kommunikation, så ja. Att vi är emot den här typen av arbetskraftsinvandring är ju känt sedan länge. Det handlar bara om en tydligare retorik. Men jag vill också understryka att även om vi ser att inlägget fått stor uppmärksamhet så vill vi aldrig provocera.

Vad säger du om kritiken från Jonas Sjöstedt och Carl Bildt som anser att ni använder er av en retorik för att locka väljare från SD?
– Att Carl Bildt tycker så är inte förvånande eftersom han en annan åsikt gällande arbetskraftsinvandring och förespråkar nuvarande lagstiftning. Jonas Sjöstedts kritik är däremot obegriplig eftersom Vänsterpartiet också är emot arbetskraftsinvandring och tidigare har stått bakom liknande uttalanden från statsministern. Jag tycker det är småsint av honom.

Är det inte så att retoriken kan tolkas som att "invandrarna kommer hit och tar våra jobb"?
– Det går så klart att feltolka allting och man kan ha synpunkter på retoriken i ett enskilt citat, Vi utgår från att väljarna läser på i sakfrågorna och tar del av bakgrunden innan de börjar rasa på sociala medier.

Erik Nises berättar att staben publicerar en handfull inlägg i veckan på statsministerns officiella Facebooksida. Det är oftast Stefan Löfven som kommer med initiativen. Han bestämmer när de ska publiceras, medan kommunikatörerna står för själva utförandet.

Hur väljer ni vad ni vill lyfta upp på Facebook?
– Det handlar om den politiska dagordningen och kommer när Stefan Löfven vill säga något. Det är han som bestämmer.

I första valfilmen som lanserades i februari betonade ni att Socialdemokraterna har en ny migrationspolitik och här tangerar ni också en hårdare retorik kring invandringen. Är det SD:s väljare ni riktar er till i kommunikationen?
– Vi riktar oss i det här fallet till väljare som tycker att arbetskraftsinvandringen, som den ser ut i dag där tusentals människor kommer hit varje för att utföra okvalificerade arbetsuppgifter, är ett problem som vi måste ta hand om. Kommunikationen handlar bland annat om att inse de problem som finns och adressera dem.

Många är överens om att migrationsfrågan kommer att dominera valrörelsen. Gäller det även Socialdemokraternas kommunikation?
– Det är en fråga som är högt upp på den politiska dagordningen, men det är också trygghet, jobben, vård, skola och omsorg.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.