Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Löfvens agerande på gränsen till oskickligt”

Publicerad: 7 augusti 2014, 09:29

Stefan Löfven – en röstfiskare?

Foto: Skärmdump/Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt, som åker till katastrofområdet i Bergslagen i dag, har fått kritik för att han inte tidigare har besökt Västmanland som står i lågor. Dessutom har regeringen kritiserats för den bistande beredskapen. Men pr-mässigt är oppositionen förloraren, anser Niclas Lövkvist, vd på Agency.


Bilden på när Fredrik Reinfeldt blir uppvaktad med tårta på regeringskansliet samtidigt som västmanlänningarna kämpar mot storbranden, var kanske inte optimalt för statsministern som fått kritik för att han inte varit på plats i katastrofområdet.

Regeringen får också kritik för bristande beredskap – men Niclas Lövkvist, vd på pr-byrån Agency, tror ändå att Reinfeldt och Alliansen kommer ur det hela relativt lindrigt, ur ett pr-perspektiv.

Lövkvist tror inte att branden kommer att förfölja Alliansen i valrörelsen.

–Jag tror att Reinfeldt kommer att klara sig rätt bra ändå. Det finns en princip att man låter de som har hand om sakfrågan (ansvariga statsråd) hantera det, och han har spridit gracerna i Alliansen med de som är på plats i området. Risken är annars att han hade stått för mycket i centrum själv, säger Niclas Lövkvist.

I dag kom beskedet att Reinfeldt ändå åker till brandområdet.

–Det tycker jag verkar klokt. Då har de följt att policyn sakfrågeministrarna först ska hantera det, och nu när situationen är stabil åker han dit samtidigt som regeringen ska tillsätta en utredning. Det är smart.

Snarare är det oppositionen som kan ta skada av sitt agerande, tror Niclas Lövkvist.

–Löfvens agerande att åka dit var på gränsen till oskickligt. Som ett brev på posten kom det kritik om att han var där för att fiska röster. Oppositionen har ju inget i sak där att göra. Att visa engagemang är ju inte fel, men man kan vara där i tysthet och försöka hjälpa till, i stället för att gå i släptåg med fotografer och journalister.

–Miljöpartiet har ju inte velat satsa på försvaret, men kommer nu med utspel om satsning på beredskap. Det rimmar lite illa och kan ses som röstfiske. Att åka dit under räddningsarbetet bör man undvika.

Lobbyisten och debattören Maria Utterbäck är även utbildad traumatolog. Hon pekar på skillnaderna mellan Sverige och grännländerna Norge och Danmark.

–Sverige är verkligen ingen jätte på krishantering. I Norge och i Danmark finns en helt annan tradition, och det är en enorm skillnad hur man organiserar sig där jämfört med i Sverige. Här finns ingen mental beredskap för den här typen av händelser. Aktörerna har inget riktigt fungerande samarbete och myndigheterna stänger som vanligt klockan 17 och slutar att svara i telefonen, säger Maria Utterbäck.

– Estonia-katstrofen och tsunamin har visat att politikerna genom sin inkompetens förlängde sorgeprocessen hos de anhöriga.

Maria Utterbäck tycker att det obehagligt att det tar så lång tid för svenska myndigheter att agera när stora katastrofer inträffar.

– Tittar man på Reinfeldt var han befinner sig mentalt nu så har han kört intensivt i Almedalen, tagit semester för att ladda inför en oerhört tuff valrörelse. Det tar en stund då att komma igång. Det får man förstå på ett mänskligt plan. Men överlag har inte Sverige den krisberedskap som krävs.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.