Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Löfvens hemliga vapenlobbying

Publicerad: 29 juni 2014, 08:48

Ända sedan 1999 har Stefan Löfven vapenlobbat för Saab och Jas. Även pansarvagnar från sin gamla arbetsplats Hägglunds har han hjälpt till att försöka sälja.

Foto: Janne Sundling.

Svenska försvarslobbyister riktar nu in sig på Danmark. Inom ett år ska Danmark ta försvarsbeslut värda 30-50 miljarder kronor. Förra gången de kampanjade hade de lobbyhjälp av kvällens talare: S-ledaren Stefan Löfven. Resumé kan avslöja hans centrala roll i att övertyga Danmark att köpa JAS 39 Gripen. – Att han varit lobbyist och vurmar för den industrin får han lägga åt sidan när han leder landets största parti. Jag utgår från att han kan skilja på sina roller, säger MP:s försvarsexpert Peter Rådberg.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenAlmedalen 2014

Senast nästa sommar ska Danmark besluta i två stora försvarsfrågor: inköp av nytt stridsflyg och nya pansarvagnar. I båda finns svenska företag med i slutstriden. Saabs JAS 39 Gripen hoppas på en dansk order värd 25-38 miljarder, BAE Systems Hägglund hoppas på en order värd 6-13 miljarder kronor. Båda företagen anlitar Rud Pedersen i sin danska lobbying.

2008 hade danska regeringen inlett valet mellan tre alternativ: Lockheed Martins Joint Strike Fighter, JSF, svenska Gripen och Boeings F18 Super Hornet. I kampanjen för Gripen hade svenska IF Metall och ordföranden Stefan Löfven en central roll.

Den 21 februari 2008 kom en delegation från Dansk Metal till Linköping och ordföranden Thorkild E Jensen besökte fabriken där Gripen tillverkas. Dansk Metal är liksom IF Metall en tung aktör i LO och socialdemokratin. De har även fått inbjudningar att åka till Lockheed Martins och Boeings fabriker. Men då har inbjudningarna kommit från lobbyister, och Metal har tackat nej. Men nu kom inbjudan från svenska IF Metall.

– Vi får många hänvändelser från lobbyister, som lovar guld och gröna skogar. Men när fackföreningsfolk från ett grannland vänder sig till oss kan vi inte säga nej, säger Dansk Metals kanslichef Mikael Bay Hansen i boken "Lobbyistens lommebog".

Till middagen denna februarikväll fick danskarna oväntat besök: Stefan Löfven anslöt och berättade för Jensen om fördelarna med att välja svenskt.

– Vi fick information om Saab:s industriella samarbete med danska företag och det har varit nyttigt, kommenterade Thorkild E Jensen.

Fast besöket tycks inte ha övertygat Jensen. Senare tar han och Dansk Metal ställning för JSF.

En delförklaring kan vara att det hamnade grus i Saabs lobbymaskineri. Deras lobbyföretag Rud Pedersen vände sig till Dansk Metals lokalavdelningar för att sätta press på förbundsledningen. När Thorkild E Jensen upptäckte försöken att splittra Metal blev han rasande.
Sommaren 2010 sköts det danska beslutet upp. Nu är processen återupptagen och beslut väntas nästa sommar. Nu finns även Eurofighter Typhoon med i slutstriden.

Men nästa sommar väntas Danmark också fatta beslut om köp av minst 200 pansarvagnar och där är svenska BAE Systems Hägglunds en av kandidaterna. Stefan Löfven har lobbat även för BAE:

Den 1 oktober 2009 bjöd Kd och Metall in till seminarium i riksdagen med EU-parlamentarikern Alf Svensson, JKL-konsulten och förre statsministern Göran Persson och Metallbasen Stefan Löfven. De stora vapenföretagen Saab, BAE Systems och Kockums framträdde ihop med Moderaternas ledamot i försvarsutskottet, Isabella Jernbeck.

Seminariet riktades mot FMV:s beslut att köpa finska pansarvagnar från Patria i stället för svenska från Löfvens gamla arbetsplats Hägglunds. Fyra veckor senare upprepade de tre budskapet på DN Debatt. FMV vann striden, men JKL fakturerade BAE 1,8 miljoner kronor för den misslyckade kampanjen.

Några månader senare var det åter dags för Stefan Löfven att träda i vapenindustrins tjänst. Den 5 april 2010 vädjade han i ett brev till Brasiliens president Lula da Silva, tidigare metallordförande, om att köpa svenska stridsflygplan från Saab.

28 000 jobb utlovades, i Brasilien, och i slutklämmen i brevet drogs slutsatsen att affären "inte tjänar till att öka kapprustningen", eftersom båda länderna "präglas av alliansfrihet".

Om affären blir av är osäkert.

Redan när Göran Persson 1999 hjälpte Saab att sälja Jas till Sydafrika, var Stefan Löfven internationell sekreterare i Metall och djupt insyltad i smörjningen av ANC. Brittiska ekopolisen hävdar att mutor i storleksordningen 1,5 miljarder krävdes för att få sydafrikanerna att köpa Jas. Saab:s partner BAE valde att betala över tre miljarder kronor i böter för att slippa åtal.

Stefan Löfven vill inte kommentera sin roll i Saab:s danska kampanj:

– Att han som IF Metalls ordförande diskuterade med sin danska kollega påverkar inte en eventuell regeringsbildning, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Stefan Löfven vill bilda regering med MP som helt vill avskaffa vapenexporten. Deras försvarsexpert Peter Rådberg är ändå beredd att kompromissa:

– Vi kan ju inte totalförbjuda den från den 14 september. Vi vill att vapenexporten ska minska så mycket som möjligt och är glada över S kongressbeslut i fjol om att inte exportera till diktaturer.

S vill ge mer pengar än MP till försvaret ?
– Det skiljer bara 3 procent i en budget på 47 miljarder. Skulle vi hamna i regerings- ställning kommer vi att lösa frågan.

S vill skaffa 70 nya Jasplan?
– Men om Saab inte kan få ett avtal med Brasilien före årets slut faller den uppgörelsen. Då börjar vi om på ruta ett.

Är Stefan Löfvens lobbande för vapenindustrin ett problem för er?
– Att han varit lobbyist och vurmar för den industrin får han lägga åt sidan när han leder landets största parti. Jag utgår från att han kan skilja på sina roller.

LÄS RESUMES TIDNING FRÅN ALMEDALEN PÅ PDF HÄR.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.