Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

M lockar väljare med S-ord

Publicerad: 12 augusti 2010, 11:32

2006 vann Moderaterna valet på en mittenstrategi där de lockade S-väljare att rösta M. I årets val går de ett steg till och gör Socialdemokraternas slagord till sina. Tillsammans är det nya värdeordet för M, som nu siktar på att ta ännu fler S-väljare.


Reinfeldt och Schlingmann presenterar nya M-kampanjen inför valet. Foto: Janne Sundling.

"Framåt tillsammans" är Moderaternas övergripande slogan för valrörelsen. I dag presenterade partledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt och partisekreteraren Per Schlingmann årets valbudskap från partiet. Liksom förra gången är det Storåkers McCann som gjort kampanjen.

Återigen står jobben i fokus:

– Alla ska kunna hitta ett jobb utifrån sin förmåga. Det är den verkliga samhällsutmaningen, sade Fredrik Reinfeldt.

Förra valet lanserade de sig som nya arbetarpartiet. De går de nu också:

– Vi ska bli vår tids arbetarparti, och vi har kommit en bit på vägen att bli det, sade moderatledaren.
Och de gör ingen hemlighet av att de siktar in sig på gamla S-väljare:

– Vi vill nå människor som tidigare inte röstat på oss, många av de har tidigare rösta socialdemokratiskt. Vi vet att vi väcker nyfikenhet utanför våra traditionella väljargrupper, sade Fredrik Reinfeldt.

"Tillsammans" och "trygghet" är värdeord som återfunnits på var och varannan S-valaffisch. Nu försöker M lägga beslag på samma ord. Och statsministern lät nästan som en socialdemokrat på dagens pressträff:

– Vi ska betona sammanhållningen i samhället. Det får inte bli för stora skillnader och klyftor.
Per Schlingmann berättade att Moderaterna i valet gör en extrasatsning på förtidsröstarna.

– Det är fler än någonsin som förtidsröstar. Därför gör vi en extrasatsning på att nå de som röstar tidigt, sade Per Schlingmann.

Helgen blir också den riktiga starten på valrörelsen. Både S och M har sina valupptakter då. Fredrik Reinfeldt talar på Södermalmstorg på lördag, och Mona Sahlin i Tantolunden på söndag.

Och nu kommer de slåss med nästa samma ord.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.