Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Man får inte bete sig hur som helst mot föräldralediga"

Publicerad: 30 maj 2011, 14:07

Arkitekturmuseet ska betala 186 000 kronor i ersättning till Lisen Garback, den föräldralediga kommunikationschefen som i vintras fick sparken från museet på grund av "arbetsbrist". – Lite av en upprättelse, säger Lisen Garback. En arbetsgivare kan inte bete sig hur som helst mot föräldralediga, inte ens en statlig myndighet...


Lisen Garback. Foto: Resumé.

Vid den muntliga förhandlingen i Stockholms tingsrätt i torsdags enades parterna om en förlikning. Lisen Garback hade yrkat på 100 000 kronor i allmänt skadestånd och att tingsrätten skulle ogiltigförklara uppsägningen.

Hennes juridiska ombud, Johan Linder på Hamilton Advokatbyrå, har påpekat att det fanns anledning att misstänka att rent personligt relaterade förhållanden haft betydelse för museets agerande.

Arkitekturmuseet har bestridit Lisen Garbacks yrkanden och inte velat yttra sig närmare i ärendet då Resume kontaktat ledningen.

Lisen Garback har berättat att stämningen på museet förändrades till det sämre då den nya chefen Lena Rahoult tillträdde i januari 2009 på uppdrag av regeringen.

Resumes genomgång av personalomsättningen visade att 15 anställda slutat under Lena Rahoults chefsskap. Ytterligare två skulle sluta under våren, bland annat administrative chefen Staffan Jonsson, i ledningsgruppen.

Då Lisen Garback kom tillbaka från föräldraledigheten i slutet av janauri i år fick hon veta att hon var uppsagd på grund av "arbetsbrist".

Dessförinnan hade hon fått indikationer på att den nya ledningen ansåg att hon saknade tillräcklig formell kompetens.

Hon hade haft tjänsten som kommunikationsansvarig på museet sedan 2007 med ett brett ansvarsområde.

Hennes juridiska ombud, Johan Linder, menade att museet vid en omplaceringsutredning stirrat sig blind på de formella krav som använts emot henne och inte tittat på hennes faktiska kunskaper och förmåga.

– Ska bli skönt att få lämna det här bakom sig, säger Lisen Garback.

Det som känns extra bra, tycker hon, är att arbetsgivaren fick sig en knäpp på näsan. Beloppet på 186 000 kronor, lön och semesterersättning, lär svida då museet inte hade tänkt ge henne en krona.
Ersättningen ska betalas ut senast den 25 augusti.

Anställningen upphör den 4 augusti, Lisen Garback avstår från att göra anspråk på företrädesrätt till återanställning.

– Nu söker jag annat jobb!

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.