Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Margot Wallström: Frågan är politisk

Publicerad: 6 november 2013, 11:07

Margot Wallström sköter Postkodlotteriets nya kampanj.

Postkodlotteriet har i dagarna sjösatt den stora kampanjen "Bevara Sverige". Förre S-politikern och EU-kommissionären Margot Wallström ansvarar för satsningen på mångfald och tolerans. – Postkodlotteriet kan inte vara partipolitiskt. Men frågan är i grunden politisk, och det kan bli kontroversiellt, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Abby NormPostkodlotterietMargot Wallström

I början av året drog Postkodlotteriet igång "Hela Sverige – för mångfald och tolerans". 60 miljoner kronor har avsatts för satsningen som leds av Margot Wallström, som i mars presenterades som projektdirektör hos lotteriet.

I veckan lanserades kampanjen "Framgång mångfald" med budskapet "Bevara Sverige". Bland annat genom en kampanjsajt och banners, framtagna av reklambyrån Abby Norm.   I gårdagens Expressen skrev Margot Wallström en debattartikel där hon argumenterar för att företag måste ta mångfaldsarbetet på större allvar.  

– Men man kan inte tycka att alla andra ska göra något, utan man måste också agera själv. När jag kom in sade jag att det är viktigt att vara trovärdig och att granska sin egen verksamhet. Vi har tittat igenom alla policys, vår verksamhet och hur vi rekryterar för att kunna inspirera andra, säger hon.  

Hur ser ni till att det här inte bara betraktas som greenwashing av Postkodlotteriet?
– Just genom att göra det interna jobbet. Att välkomna andra att titta på det vi gör. Vi är helt öppna med vår verksamhet, och vi utsätter oss för granskningen.

Satsningen på mångfald bygger på tre ben:
# Jobb, exempelvis är Postkodlotteriet medarrangörer i "Working for change" som syftar till att öka den kulturella mångfalden på arbetsmarknaden. I dag är det ofta svårt för personer med utländsk bakgrund att få jobb.
# Att skapa fler mötesplatser som kan stimulera ökad mångfald.
# Förebilder, att lyfta fram de goda exemplen.

Vad hoppas ni uppnå med projektet?
– Det är alltid svårt att veta hur man ska mäta framgång i den här typen av frågor. Som företag försöker man alltid sätta upp mätbara mål. Vi försöker sätta upp kvantifierbara mål för de tre benen som vi ska jobba med, säger Margot Wallström.

Hur går det?
– Det går bra, men vi tar det steg för steg. Vi gör själva en inventering av vad vi kan göra bättre, och medge att vi själva inte är perfekta. Vi gör nollmätnignar i opinionen för att kunna följa upp hur det utvecklas.   

Postkodlotteriet leker med begreppet "Bevara Sverige" som för de flesta troligen associeras med det främlingsfientliga "Bevara Sverige svenskt". Organisationen vill ladda det med en annan betydelse.  
– Vi tycker att det är roligt att spela på "Bevara Sverige". Vi menar att Sverige redan är ett land med stor mångfald, och att det är något som ska vi vara rädda om. Vi ska värna om att vi är ett öppet land.

På ett sätt ger ni er in i politiken i och med kampanjen. Det går på tvärs med exempelvis Sverigedemokraternas agenda. Hur ser du på det?
– Postkodlotteriet kan inte vara partipolitiskt. Men frågan är i grunden politisk, och det kan bli kontroversiellt. Det kommer att krävas politisk handling för att ändra en del saker framöver, säger Margot Wallström.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.