Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Mattias Ronge väljer att tala ut om skatteupplägget

Publicerad: 9 januari 2013, 09:33

Foto: Idha Lindhag.

PR-profilen och författaren Mattias Ronge riskerar att fällas för skatteflykt alternativt bli upptaxerad med 8,7 miljoner kronor: – Jag har faktiskt varit öppen med min skatteplanering långt innan Skatteverket började höra av sig, säger han.


Ämnen i artikeln:

Mattias RongeDeportivo

Mattias Ronge har tänkt mycket på sin avancerade skatteplanering.  Han påpekar dock att han inte har försökt dölja det hela.

Dels  har han skrivit om skatteplanering i sin bok Den girige, dels har han  suttit i TV4:s morgonsoffa och pratat om sin egen girighet.

Han  påpekar också att han har skrivit en debattartikel i ämnet samt frontat  med det efter att han blev nominerad till S-kongressen:
– Jag tycker nog ändå att jag är en av de svenskar som har varit mest öppen med min skatteplanering, säger Mattias Ronge.

Skatteverket  jagar Mattias Ronge med blåslampa. Han anklagas för ett klassiskt  Peru-upplägg. Det vill säga att man tar ut beskattade vinster från sin  vanliga verksamhet och slussar dessa via peruanska dotterbolag.

Upplägget innebär att vinsterna beskattades med Perus 4-procentiga skatt i stället för den betydligt högre svenska skattesatsen.

Du  talar mycket om girighet. Det betecknas som en av de sju dödssynderna.  Hur ser du på bibliska referenser i det här sammanhanget?
– Man har  svårt att sätta fingret på när man verkligen fattar ett sådant här  beslut. Jag har också svårt att sätta mig in i om jag skulle ha gjort  annorlunda idag. Jag menar möjligheten fanns ju där och jag var helt  uppe i det och tog beslutet att köra, säger Mattias Ronge.

Han  understryker att det fanns en allmän tendens bland de finansiella  rådgivarna vid den tiden att komma med förslag på att man skulle skapa  bolag i Peru för att slussa vinster via dessa och på så sätt få över mer  på nettokontot:
– Man måste ändå komma ihåg att varken jag eller  andra reklamprofiler som har förekommit i den här frågan har gjort något  olagligt. Vi får ju exempelvis ingen straffskatt, säger Mattias Ronge.

Han berättar också att han efter fem år som vd för Ronge Kommunikation dragit in cirka 12 miljoner kronor i vinst för bolaget. Bolagsskatten åt upp cirka 4 miljoner kronor av dessa.

Han  visste inte riktigt hur han skulle hantera överskottet på 8 miljoner  kronor och det var i denna veva som han valde att anlita finansiella  rådgivare.
– De sade ju att om jag tar ut pengarna privat på vanligt  sätt försvinner hälften av åtta miljoner kronor, medan om jag går via  ett Peru-upplägg så kan jag behålla sju miljoner kronor, säger Mattias  Ronge.

Han tyckte efter viss betänketid att det lät som ett rimligt upplägg. Idag vet han inte riktigt vad han ska tycka.

Vad drev dig egentligen?
– Då  upplägget beskrevs som fullständigt lagligt kändes beslutet inte  konstigare än att göra vanliga godkända avdrag i sin deklaration, säger  Mattias Ronge.

Har du väldigt dyra konsumtionsvanor á la Breitling-klockor, lyxbilar och så vidare?
– Nej,  jag har en trasig gammal klocka och en Toyota från 1999. Men jag har  samtidigt ett lantställe på Värmdö som kostar en del, säger Mattias  Ronge.

Om du fälls åker du på en smäll på i runda slängar drygt 3,2 miljoner kronor. Hur ser du på det?
– Jag  klarar av det och i allt mörker kan jag ju konstatera att jag får  tillbaka 8 000 kronor på skatten också, säger Mattias Ronge.

Som  bekant används ju skatt för att finansiera vägar, sjukvård och liknande.  Jag antar att du utnyttjar detta. Hur tänker du då kring att du ville  undvika massa skatt som hade kunnat användas för sådana ändamål?
– De  bolag som jag har drivit under tio år har hela tiden gjort  miljonvinster och vi har precis som många andra bolag betalat skatt i  Sverige och gjort rätt för oss. Jag kan inte se mig själv driva  Cypern-bolag och liknande, säger Mattias Ronge.

Han påpekar också att skattemålet endast rör Ronge Kommunikation och inte den nuvarande byrån Deportivo.

Hur tror du att skattemålet påverkar din trovärdighet?
– Jag  har hela tiden varit öppen med min skatteplanering redan innan jag blev  kontaktad av Skatteverket. Så jag tror inte att det blir någon större  grej av det och jag rättar mig efter vad man kommer fram till, säger  Mattias Ronge.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Mattias RongeDeportivo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.