Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
PR
Publicerad: 9 januari 2013, 09:33
Foto: Idha Lindhag.
PR-profilen och författaren Mattias Ronge riskerar att fällas för skatteflykt alternativt bli upptaxerad med 8,7 miljoner kronor: – Jag har faktiskt varit öppen med min skatteplanering långt innan Skatteverket började höra av sig, säger han.
Mattias Ronge har tänkt mycket på sin avancerade skatteplanering. Han påpekar dock att han inte har försökt dölja det hela.
Dels har han skrivit om skatteplanering i sin bok Den girige, dels har han suttit i TV4:s morgonsoffa och pratat om sin egen girighet.
Han påpekar också att han har skrivit en debattartikel i ämnet samt frontat med det efter att han blev nominerad till S-kongressen:
– Jag tycker nog ändå att jag är en av de svenskar som har varit mest öppen med min skatteplanering, säger Mattias Ronge.
Skatteverket jagar Mattias Ronge med blåslampa. Han anklagas för ett klassiskt Peru-upplägg. Det vill säga att man tar ut beskattade vinster från sin vanliga verksamhet och slussar dessa via peruanska dotterbolag.
Upplägget innebär att vinsterna beskattades med Perus 4-procentiga skatt i stället för den betydligt högre svenska skattesatsen.
Du talar mycket om girighet. Det betecknas som en av de sju dödssynderna. Hur ser du på bibliska referenser i det här sammanhanget?
– Man har svårt att sätta fingret på när man verkligen fattar ett sådant här beslut. Jag har också svårt att sätta mig in i om jag skulle ha gjort annorlunda idag. Jag menar möjligheten fanns ju där och jag var helt uppe i det och tog beslutet att köra, säger Mattias Ronge.
Han understryker att det fanns en allmän tendens bland de finansiella rådgivarna vid den tiden att komma med förslag på att man skulle skapa bolag i Peru för att slussa vinster via dessa och på så sätt få över mer på nettokontot:
– Man måste ändå komma ihåg att varken jag eller andra reklamprofiler som har förekommit i den här frågan har gjort något olagligt. Vi får ju exempelvis ingen straffskatt, säger Mattias Ronge.
Han berättar också att han efter fem år som vd för Ronge Kommunikation dragit in cirka 12 miljoner kronor i vinst för bolaget. Bolagsskatten åt upp cirka 4 miljoner kronor av dessa.
Han visste inte riktigt hur han skulle hantera överskottet på 8 miljoner kronor och det var i denna veva som han valde att anlita finansiella rådgivare.
– De sade ju att om jag tar ut pengarna privat på vanligt sätt försvinner hälften av åtta miljoner kronor, medan om jag går via ett Peru-upplägg så kan jag behålla sju miljoner kronor, säger Mattias Ronge.
Han tyckte efter viss betänketid att det lät som ett rimligt upplägg. Idag vet han inte riktigt vad han ska tycka.
Vad drev dig egentligen?
– Då upplägget beskrevs som fullständigt lagligt kändes beslutet inte konstigare än att göra vanliga godkända avdrag i sin deklaration, säger Mattias Ronge.
Har du väldigt dyra konsumtionsvanor á la Breitling-klockor, lyxbilar och så vidare?
– Nej, jag har en trasig gammal klocka och en Toyota från 1999. Men jag har samtidigt ett lantställe på Värmdö som kostar en del, säger Mattias Ronge.
Om du fälls åker du på en smäll på i runda slängar drygt 3,2 miljoner kronor. Hur ser du på det?
– Jag klarar av det och i allt mörker kan jag ju konstatera att jag får tillbaka 8 000 kronor på skatten också, säger Mattias Ronge.
Som bekant används ju skatt för att finansiera vägar, sjukvård och liknande. Jag antar att du utnyttjar detta. Hur tänker du då kring att du ville undvika massa skatt som hade kunnat användas för sådana ändamål?
– De bolag som jag har drivit under tio år har hela tiden gjort miljonvinster och vi har precis som många andra bolag betalat skatt i Sverige och gjort rätt för oss. Jag kan inte se mig själv driva Cypern-bolag och liknande, säger Mattias Ronge.
Han påpekar också att skattemålet endast rör Ronge Kommunikation och inte den nuvarande byrån Deportivo.
Hur tror du att skattemålet påverkar din trovärdighet?
– Jag har hela tiden varit öppen med min skatteplanering redan innan jag blev kontaktad av Skatteverket. Så jag tror inte att det blir någon större grej av det och jag rättar mig efter vad man kommer fram till, säger Mattias Ronge.
Karl-Johan Byttner