söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Med i valfilm utan godkännande – SD vägrar klippa bort honom

Publicerad: 11 augusti 2014, 08:23

Henry Lundholm i SD:s valfilm

Foto: Skärmdump från Youtube

Fotografen Henry Lundholm hamnade ovetande i Sverigedemokraternas valfilm och hotar med stämning. Partiet vägrar att klippa bort honom och hans chanser att vinna en rättslig process är små. Det skriver Metro.

Ämnen i artikeln:

Martin KinnunenSverigedemokraterna

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Fotografen Henry Lundholm bevakade ett SD-möte och lade märke till att han blev filmad. Den drygt sju minuter långa SD–filmen finns på partiets hemsida och sprids på internet. Fotografens ansikte skymtar under någon sekund.  

– Man blir förbannad. Jag är opartisk bildjournalist och vill varken bli förknippad med Sverigedemokraterna eller något annat parti, säger Henry Lundholm till Metro och fortsätter:

– Det är obehagligt. Min kamera syns inte på bild. Folk kan uppfatta det som om jag är på mötet som privatperson.

Henry Lundholm tog kontakt med Sverigedemokraterna och hotade med stämning om inte sekvensen där han figurerade klipptes bort. Hans möjligheter att vinna en rättslig process är små eftersom valfilmerna inte räknas som kommersiella och därför inte regleras av reklamlagstiftningen. Propagandafilmerna faller istället under yttrandefrihetslagstiftningen.

Sverigedemokraterna kommer inte att klippa bort Henry Lundholm från valfilmen.

– Det handlar ju om en väldigt kort sekvens. Vi ska diskutera frågan med vår jurist men just nu har vi viktigare saker för oss, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen till Metro.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev