Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

#Metoo vinner Titanpriset

Publicerad: 19 april 2018, 12:43

#Metoo-rörelsen kom att definiera hösten 2017. Nu belönas de samordnande krafterna bakom Sveriges upprop i Guldägget.


Ämnen i artikeln:

#MeTooGuldäggetGuldägget 2018

Titanpriset går till nyskapande kommunikation som inspirerar människor både i och utanför branschen. "Titanpristagaren ska ha brutit konventioner och skapat nya förutsättningar för hur företag och organisationer kan agera i samhället" står det angivet i stadgarna. Bakom utmärkelsen står Komms styrelse.

I år går priset till #metoo-rörelsen, och närmare besämt personerna som låg bakom samordningen av den i Sverige. Motiveringen lyder:

"Titanpriset ska belöna nyskapande och innovativ kommunikation som inspirerar människor både i och utanför branschen. Titanpristagaren ska ha brutit konventioner och skapat nya förutsättningar för hur företag och organisationer kan agera i samhället.

Men ibland finns ingen organisation, och ännu mindre något företag. Ibland finns varken verktygen, plattformarna eller ens insikten om att kommunikationen behövs. Men så tänds en gnista.

Det började med sexanklagelser mot en Hollywoodmogul. Och en hashtag för alla som delade liknande upplevelser av övergrepp, trakasserier och diskriminering. Det hade kunnat stanna där, vid en hashtag, utspridda berättelser på nätet och artiklar om anklagade kändisar. Men i Sverige blev det något mycket större. När Metoo-berättelserna började delas här, var det några som förstod att kraften inte låg i de enstaka historierna utan i det samlade vittnesmålet, och att effekten skulle bli så mycket större om berättelserna samordnades. Trots avsaknad av organisation och befintliga strukturer skapade de tillsammans plattformar så att kollektivet kunde skydda och hjälpa de utsatta. En insats som gjorde att berättelserna som tidigare inte fått berättas äntligen hördes. Och att de hördes tydligt utan att överrösta varandra.

Årets Titanpris delas inte ut till en eller flera namngivna individer – det hyllar en hel rörelse. De som bildade grupper, ordnade branschupprop och skötte presskontakter. De som hjälpte till att flytta skammen dit den hör hemma och samtalet från de slutna rummen till det offentliga.

Det var nyskapande och inspirerande, det bröt konventioner och det skapade nya förutsättningar för hur vi alla kan agera i samhället. 2018 års Titanpris tilldelas de samordnande krafterna bakom Sveriges #metoo-upprop".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.