Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Miljonklipp för Sunds ägare

Publicerad: 29 juni 2009, 10:48

Resumé kan avslöja att en ny mångmiljonaffär håller på att ta form när den brittiska börsnoterade kommunikationskoncernen Huntsworth väntas köpa Sund Kommunikation.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPeter EriksonHuntsworthSund Kommunikation

Peter Erikson, Carl-Johan Wachtmeister och Leif Andersson äger Sund Kommunikation.

När Sund Kommunikations Almedalsdelegater anländer Visby under veckan har de all anledning att se nöjda ut. Enligt vad Resumé erfar har nämligen byråns ägare lyckats sälja verksamheten till brittiska Huntsworth.

Pr-byrån drivs av den forna ledarkonstellationen på Rikta. I ledningen för Sund återfinns Carl-Johan Wachtmeister, Peter Erikson och Nina Lundgaard Lundin som alla hade chefspositioner på Rikta.
Sund Kommunikation har gjort sig känd för att offensivt köpa upp pr-byråer. Till listan av förvärv kan läggas Kind Pr & Information, Saragasso Kommunikation och 31 Corporate Communication.

Under en längre tid har byrån letat efter en internationell köpare. I dag ägs byrån av grundarna
Carl-Johan Wachtmeister och Leif Andersson med 37,5 procent var och Peter Erikson som äger 25 procent. Peter Erikson har tidigare agerat mäklare vid svenska byråaffärer och även varit inblandat i kontakterna med den engelska företagsmäklare som tagit fram ett prospekt för Sund Kommunikation. I dag vill han inte kännas vid den typen av kontakter och svarar undvikande på Resumés frågor.
– Det är din spekulation. Det finns inget avtal än.

För ett ögonblick förnekar Peter Erikson till och med att han skulle veta vad Huntsworth är, trots att förhandlingarna pågått under våren.
– Du får inga kommentarer från mig om vilka vi diskuterar med.

Då kan du alltså dementera den här försäljningen?
– Jag kan inte kommentera vad vi har gjort eller inte gjort. Du får inte sådant svar från mig.

Niklas Alm är Huntsworth starke man i Sverige och han basar över bägge koncernens svenska byråer
Trimedia och Citigate. Bägge kommer ursprungligen från den svenska ir- och pr-byrån Gramma.
Alm kommer inte till Almedalen, men Trimedia kommer att ha fyra konsulter på plats. Han är besvärad över Resumés uppgifter.
– Vi har länge tittat efter ett förvärv och har haft diskussioner med olika byråer. Vi är ett starkt varumärke i Europa och vill bli starkare i Norden.

När ska ni köpa Sund Kommunikation?
– Exakt vilka dokument som har skrivits kan jag inte svara på.

Niklas Alm ber om fem minuter för att ringa sin chef Michael Murphy i London. Han återkommer med beskedet:
– Vad jag kan säga är att vi under en längre tid letat efter en partner för att stärka vårt erbjudande i Norden.
– Vi kan bara bekräfta att vi letar efter en byrå, men jag vill inte nämna några namn. Jag kan inte kommentera det här med Sund.

Priset på byråköpet är dock oklart Vid årsskiftet jobbade 41 personer på Sund Kommunikation, fördelade på de tre kontoren med 20 anställda i Stockholm, 11 i Malmö och tio i Göteborg. Byrån gjorde en vinst på 2,8 miljoner kronor och hade en byråintäkt på 49, 7 miljoner kronor.

Affären mellan Sund och Huntsworth beräknas offentligöras i augusti. I Almedalen är Sund Kommunikation bland annat aktuella med kunden Statkraft, norska motsvarigheten till Vattenfall. På plats är Christian Ekström, Linda Norberg, Nina Lundgaard Lundin, Klas Nilsson, Olof Belfrage, Stig-Björn Ljunggren och Peter Erikson.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.