Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Miljonrullning i apoteksstridens spår

Publicerad: 30 april 2009, 05:19

I går beslöt riksdagen att öppna apoteksmarknaden. Två s-märkta superkonsulter har redan tjänat miljoner på striden om Apoteket. Lars Jeding och Leif Johansson drev Samhällsaktörerna, som slog svenskt lönsamhetsrekord för lobbyister: på fem år omsatte tvåmansfirman 62,5 miljoner kronor och gjorde 37 miljoner i vinst.


Ämnen i artikeln:

Apoteket

Politik och läkemedel är en dyr kombination. Apoteket omsatte i fjol en dryg försvarsbudget, 41,7 miljarder kronor. Två av tre kronor kommer från förskrivna läkemedel. Därför har det också funnits stora pengar att hämta för pr-företag och lobbyister när marknaden öppnas.
En man som tidigt insåg detta är Lars Jeding, som flyfotat har kryssat mellan uppdragen som statlig utredare av Apoteket, lobbyist åt Apoteket och konsult åt Apotekets konkurrent Kronans Droghandel samt övervakare av omregleringen åt socialminister Göran Hägglund.

Många järn i elden

När han utsågs till utredare av Apoteksmonopolet hade Lars Jeding redan en bred bakgrund som tjänsteman åt S-regeringen: generaldirektör för Statskontoret, Statens institut för personalutveckling, SIPU, och i regeringskansliet, där han har utrett försvaret och digital-tv.
I januari 1998 lämnade Lars Jeding förslaget att avskaffa monopolet till dåvarande socialminister Margot Wallström. Bara månader senare övergick han till att bli konsult och 25-procentig ägare i pr-företaget Idétorget, där Leif Johansson, ägde 25 procent. Samtidigt fortsatte Lars Jeding att ta uppdrag åt regeringen.
År 1999 arbetade Lars Jeding åt Kronans Droghandel som konkurrerar med Apoteket om läkemedelsdistributionen. Då fick han regeringens uppdrag att hitta ersättningsjobb åt orter med regementsnedläggningar. Samtidigt hade han konsultuppdrag åt Apoteket. Han föreslog senare att Apoteket skulle bygga logistikcenter på fyra hotade regements­orter.

Ägare fick nog
Lars Jeding arbetade som konsult åt Söderhamn där flygflottiljen hade lagts ner och var ordförande i kommunens utvecklingsbolag. Då skaffade han uppdrag från kommunen, utan upphandling, åt Idétorget värda minst 5 miljoner kronor.
I början av 2000 fick Idétorgets mer idealistiskt lagda ägare nog av Lars Jedings och Leif Johanssons affärer. Byrån lades ner och de tio medarbetarna skingrades.
Leif Johansson, som fram till mitten av 1980-talet var socialdemokratisk ombudsman, och Lars Jeding startade företaget Samhällsaktörerna. Till företaget knöts Apoteksbolagets tidigare vd Åke Hallman och en krets rutinerade rådgivare från politik och företag. De arbetade med strategirådgivning åt företag, bland annat Apoteket, och var mycket lönsamma.
– I företagen finns mest pengar och de har också det största behovet av våra råd, konstaterar Leif Johansson krasst. Vi jobbar med en kund under tre fyra år. Det är den tid det tar att få ut företaget på  planen. Då blir det ungefär ett års arbetstid för oss.

Skicklig förhandlare
Leif Johansson är en trivselputte som känner ”alla” inom socialdemokratin. Han är också en skicklig förhandlare som kan göra lönsamma avtal.
– Man ska göra upp med vd, inte med marknads- eller informationschefer, förklarar han. Informationschefen tycker att konsulten ska ha nästan lika bra betalt som han själv har, fast inte riktigt lika mycket. På samma sätt resonerar vd, men han har bra mycket bättre betalt.
– Visst uppfattades vi som dyra, men också lite exklusiva som sossar. Jag har alltid varit entreprenör och det finns stor frihet för det inom partiet. Så länge man inte försöker ta makten får man hålla på med sina grejor.
I fem år körde Lars Jeding och Leif Johansson hårt med Samhällsaktörerna, men 2006 sprack samarbetet. De fusionerade ihop sina bolag, tog hem de stora vinsterna till sina privata bolag och likviderade Samhällsaktörerna.

Bra med stålar
– Vi tjänade bra med stålar, medger Leif Johansson. Men vi hade också gjort kompetenta leveranser och själva bara tagit ut småföretagarlöner.
Nu verkar Lars Jeding som konsult ihop med sin hustru i det egna företaget Dyad, me­dan Leif Johansson skapade det nya nätverksbolaget Samhällsinsikt. Där ingår bland andra Åke Hallman, Apotekets tidigare chefsjurist Dag Johannesson, finansmannen Mats Gabrielsson och Arne Berggren, som är vd för Carnegies dotterbolag Valot.
Lars Jeding fortsatte som konsult åt Apoteket till mars 2007. Kort därpå kallades han in som övervakare av omregleringen åt Göran Hägglund. Samma höst upptäckte social­ministern att Lars Jeding hade suttit på väl många stolar och avslutade samarbetet.
– Jag hade sex månaders karens innan jag tog uppdraget hos Göran Hägglund, hävdar Lars Jeding. Men jag tillhör de få som kan Apotekets komplicerade affärer och prismodeller, så jag får mycket frågor från de aktörer som nu vill in på marknaden.
Samhällsinsikt är det lobby­företag som kan apoteksmarknaden bäst. Sannolikt har de kunder bland de internationella företag som nu vill in i Sverige, men Leif Johansson är totalt diskret om företagets nuvarande kunder.

LARS JEDING

Lars Jeding har samlat sina tillgångar i bolaget Sanxay AB, som det senast redovisade verksamhetsåret 2007 handlade med värdepapper för 50 miljoner kronor. Bolaget har 30 miljoner i tillgångar, varav 28 miljoner är värdepapper. Bolaget har ett lån på 10 miljoner och ett fritt eget kapital på 19 miljoner. Lars Jeding hade samma år 1 miljon i inkomst av tjänst.

LEIF JOHANSSON

Leif Johansson har bolaget Leif K. A. Johansson AB som verksamhetsåret 2007/08 handlade med värdepapper för 42 miljoner kronor. Bolaget har drygt 18 miljoner i tillgångar, varav 6 miljoner i värdepapper och 6,5 miljoner i kapitalförsäkringar. Företaget är skuldfritt och har ett fritt eget kapital på 18 miljoner. Leif Johansson hade 2007 en inkomst av tjänst på 350 000 kronor.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Apoteket

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.