Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ministerns sms till lobbyisten: ”You owe me big time”

Publicerad: 5 september 2014, 09:57

Peter Norman

Foto: Riksdagen

Vårbudgeten gav ett mångmiljardanslag till landsbygden och var en jackpot efter intresseorganisationen LRF:s lobbying. Efter att budgeten presenterades skrev Peter Norman följande sms till en av LRF:s lobbyister: "You owe me big time". Det skriver Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

LRF

I sms:et uttrycker finansmarknadsministern att LRF:s lobbyist står i skuld till honom. Meddelandet skickades kort efter att finansminister Anders Borg presenterat vårbudgeten den 9 april.

I budgeten ingick ett flerårspaket till landsbygden med ett sammanlagt anslag på 36 miljarder kronor. Peter Norman ångrar sms:et:

– Jag inser att det var dumt att skicka sms:et. Jag ångrar det. Jag skulle inte göra om det i dag, säger Peter Norman till Aftonbladet.

Lobbyisten har titeln expert på politisk påverkan på LRF och har enligt Dagens Opinion en privat relation med Peter Norman. Så här förklarar finansmarknadsministern sms:et:

– Jag och hon är goda vänner. Jag skickade ett sms till henne och inser att det kan missförstås med tanke på dina frågor. Jag uttryckte mig klumpigt. Det var dumt gjort. Jag borde inte ha skickat detta och jag beklagar detta.

Peter Norman förnekar att han har haft någon yrkesmässig relation med LRF:s lobbyist.

– Mitt ansvarsområde är finansmarknadsfrågor, jag har ingenting med landsbygdsfrågor att göra. Jag har inte diskuterat dem med någon person på LRF, säger Peter Norman till Aftonbladet.

Under Moderaternas Sverigedagar på Svenska mässan i Göteborg bara dagar innan budgetpresentationen bar finansmarknadsministern Peter Norman ett stort märke med organisationens valslogan - "Sverige är större än storstan" - på sitt kavajslag.

LRF har investerat stora summor på lobbyism mot makthavare och i sin verksamhetsberättelse berättar organisationen att "opinionsbildningen sker på flera plan, med traditionellt påverkansarbete och med nya grepp i kontakterna med konsumenter, tjänstemän och politiker.".

LRF lobbar primärt mot landsbygds-, närings och miljödepartementet. Med vårbudgeten blev kontakterna med finansdepartementet mer centrala. I synnerhet efter att Anders Borg i ett uttalande mer eller mindre dödsförklarat det svenska jordbruket i en intervju med tidningen Land Lantbruk.  

Resumé har sökt LRF-lobbyisten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

LRF

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.