Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ministrar mörkar tiden som lobbyister

Publicerad: 8 april 2009, 09:38

Regeringen Reinfeldt innehåller fyra ministrar som alla har en tidigare karriär som lobbyister och med en dold agenda som de vägrar att redovisa. – Jag avgör vad som är jäv, säger Peje Emilsson, på Kreab.


I Fredrik Reinfeldts regering dominerar en yrkesgrupp: 4 av 22 ministrar har en bakgrund som pr-konsulter eller lobbyister.
Av dessa 4 kommer 2 från Kreab, utrikesminister Carl Bildt och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har varit konsult på Burson-Marsteller och integrationsminister Nyamko Sabuni har arbetat som konsult på Geelmuyden Kiese.

Samtliga byråer stoltserar i sina presentationer med att kunna påverka beslut och att ha goda nätverk med förtroendevalda beslutsfattare. Samtidigt vägrar samtliga av de 4 statsråden att svara på Resumés frågor som handlar om vilka uppdrags­givare de har haft.
De har inte heller redovisat vilka uppdragsgivare och projekt som de har arbetat med på byråerna till stats­minister Fredrik Reinfeldt. Enligt Resumés källor har varken statsministern eller statsrådsberedningen bett om uppgifterna.
Resumé har ställt frågor till ministrarna för att kunna utreda om det har förekommit jäv och för att få en uppfattning om något av statsråden har arbetat med något kontroversiellt uppdrag.

Kreab arbetade till exempel med Trustor under tiden när Sven Otto Littorin var konsult på byrån. Men svaren blir ett enhälligt nej, ministrarna vill inte svara på några frågor.
– Jag redovisar inga kunduppdrag från min tid som konsult, svarar Sven Otto Littorin, via sin pressekreterare Karolin A Johansson, som fortsätter:
– Han kommer inte att redovisa några kunder. Jag kommer inte att få min minister att säga någonting.
Yoav Bartal, pressekreterare hos Nyamko Sabuni, ger ett liknande svar.
– Frågor rörande kunder och uppdragsgivare hänvisas till företaget.
Carl Bildt var under flera år arbetande styrelseordförande på Kreab, men han redovisar inte ens i sin officiella biografi på regeringens webbplats att han har arbetat för pr-byrån.
Carl Bildts ställföreträdande pressekreterare Cecilia Juhlin svarar:
– När det gäller svar på nedan­stående frågor så hänvisar Carl Bildt till Kreab.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth svarar via sin politiske sakkunnige Marcus Hartmann.
– Hon kommer inte att redovisa några uppdrag som hon hade under tiden som konsult.
Varför statsråden inte vill svara på frågorna redovisas inte. Resumé får nöja sig med ett kort svar. Att få en intervju med något av statsråden är inte möjligt.

Ministrarna hänvisar till de tidigare arbetsgivarna för en redo­visning (se artikel härintill). Enligt statsministerns presschef Niklas Bengtsson kräver statsrådsberedningen inte att ministrarna ska redovisa tidigare konsultuppdrag.
– Fredrik Reinfeldt har haft enskilda samtal med varje statsråd innan utnämningen, han har en checklista som är unik för varje person och som bland annat går igenom ekonomiska förehavanden. Han ställer även frågan om det finns något som han bör känna till. Om några uppdrag från pr-byråer har redovisats vet jag inte.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.