Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Missförstånd om Sifo-mätningen

Publicerad: 2 juli 2014, 12:17

Stora växlar drogs på gårdagens Sifo-mätning, som inte var en väljarbarometer.

Foto: Skärmdump SVT.se

Medierna drog stora växlar på Sifo-siffrorna och det kraftiga S-raset som presenterades i Almedalen i går. Men det var ingen väljarbarometer som många tyckte tro, utan en nätmätning som visade på strömmarna mellan partierna under två års tid. – Det drog iväg lite för snabbt där. Nivån skulle ha varit högre på S om det hade varit en väljarbarometer, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SifoAlmedalen 2014

Väljarbarometrar, som görs med telefonintervjuer, visar vad svenska folket skulle rösta på om det var val i dag.

Men det var ingen sådan mätning som Sifo presenterade i Almedalen i går, vilket flera medier tycktes tro. Bland annat dundrade SVT.se ut ”Chocksiffror för Löfven”.

– Vi presenterade det inte som en väljarbarometer, men det drog iväg lite för snabbt i media. Det förstod vi inte att det skulle göra när vi gjorde presentationen, men det fattar man ju ju i efterhand, säger Toivo Sjörén.

Det som presenterades var en nätmätning som visar strömmarna mellan partiet 2012-2014. Underlaget för S var för litet och S-nivån hade legat högre om det handlat om en traditionell opinionsundersökning, förklarar Toivo Sjörén.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SifoAlmedalen 2014

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.