Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Momskrav bakom toppresultatet

Publicerad: 30 november 2011, 15:21

Den intensiva debatten om momsåterbetalningen gör att Intellectas avgående koncernchef, Richard Ohlson, är försiktig med att räkna in de 70 miljoner som företaget har krävt för 2011.

Foto: Björn Elgstrand

År 2010 stod moms­återbetalningen för 69 procent av årsresultatet för Intellecta. I början av 2011 räknade de med att få ytterligare 70 miljoner i år. Nu är det ovisst: – Vi kan inte räkna det som våra pengar förrän nästa år, säger den avgående koncernchefen Richard Ohlson.


Ämnen i artikeln:

Intellecta

När börsnoterade Intellecta började få återbetalning av moms i början på året steg börskursen snabbt med över 25 procent.
Intellecta har två ben: konsultverksamheten och informationslogistik/tryckerier. Moms­återbäringen gjorde det senare plötsligt lönsamt: 26,8 miljoner tillbaka sent under 2010 svarade för 69 procent av hela koncernens resultat 2010.
Inför 2011 räknade de med ännu större förstärkningar: Intellectas resultat beräknas stärkas med ytterligare cirka 70 miljoner kronor under 2011, skrev de i årsredovisningen. Men nu kan det sättas många frågetecken efter de 70 miljonerna.
– Skatteverket behandlar återbetalningarna på olika sätt på sina lokala kontor. Det är också oklart hur det påverkar på andra sidan, om tryckeriernas kunder kommer att få krav på sig. Det gör att vi är väldigt försiktiga med att betrakta det som våra pengar, säger ­Richard Ohlson.
I likhet med flera andra pratar han om ”otydliga spelregler” och att inte ens Skatteverket har en tydlig linje:
– De enda som skulle ha koll på läget, Skatteverket, har olika syn i olika län.
Än så länge säger han sig inte ha märkt något tryck på återkrav från kunderna.
– Det är få kunder som har hört av sig om detta. Men i vår bedömning i dag är vi väldigt försiktiga. Innan vi förstod konsekvenserna trodde vi att vi kunde känna oss säkra på kommande intäkter, säger Rich­ard Ohlson.

Röran kring tryckerimomsen kommer sam­tidigt som Intellecta letar en ny koncernchef efter Richard Ohlson.
– Det går framåt. Jag har just fått en shortlist i min hand från rekryteringsföretaget. Jag kommer att sitta kvar tills en ny vd är på plats. I början av nästa år borde vi vara klara med vem som tar över efter mig, säger Richard Ohlson.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Intellecta

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.