Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag20.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Monas svåra val

Publicerad: 10 November 2010, 15:51

Här är Mona Sahlins svåra val: hon måste göra ett eller två bondeoffer om inte hon själv ska slås ut. Närmast till hands att offras: partisekreteraren Ibrahim Baylan och den biträdande Stefan Stern. I partiet finns ett starkt missnöje med båda.


Ämnen i artikeln:

Stefan SternMona Sahlin

truefalse

Efter det sämsta valresultatet på 90 år har det socialdemokratiska högkvarteret på Sveavägen 68 snabbt tömts på folk, inte minst har kommunikationsavdelningen avlövats.

Det är normalt efter ett val, folk väljer andra uppgifter ­efter en intensiv valrörelse. Men för förlorarpartiet S betyder det att kommunikationen ut mot väljarna i dag i princip är avstängd. Fast det räcker inte för partiledningen att fylla de luckor som har uppstått.

Direkt efter valet tillsatte Socialdemokraternas partistyrelse fyra krisgrupper med totalt 55 ledamöter. För många och för spretigt, tyckte partifolket då och undrade varför krisgrupperna inte hade en tidsplan för när de skulle presentera resultat.

I partileden växer nu kritiken mot hur valförlusten har hanterats.
– Jag noterar att ingen har avgått efter valförlusten, säger en S-källa.
– Det är som om valförlusten aldrig har ägt rum, säger en annan. Allt pågår som vanligt.
Men det första tecknet på om förlusten kommer att leda till att ledande personer i partiet sparkas kommer inom några veckor.

Valresultatet innebar att partiets kassa krymper med runt 20 miljoner. Redan tidigare hade partiet bestämt sig för en organisationsöversyn som ska leda fram till att riksdagsgruppen och partiexpeditionen slås samman.

Syftet är att spara pengar. Men den nya organisationen ska byggas från ett blankt papper. Chefsfunktioner som fanns i den gamla organisationen ska ersättas med nya. Översynen leds av partikassören Tommy Ohlström som tidigare var partiets kanslichef i riksdagen.

Ett förslag väntas till partiets­ förtroenderåd som träffas den 4 december. Och det är här Monas Sahlins bondeoffer kan komma.

Ibrahim Baylan leder parti­expeditionens arbete. Men tunga S-företrädare är inte imponerade av hans insatser.

Stefan Stern är biträdande partisekreterare och grupp­sekreterare i Socialdemokraternas riksdagsgrupp. I praktiken ett slags stabschef hos Mona Sahlin. I den rollen var det hans ansvar att upprätthålla­ sambandet med Sveavägen, men under val­rörelsen har samspelet inte fungerat, enligt Resumés källor.
– Stefan Stern sprang åt alla håll och hade ingen strategi, säger en centralt placerad källa.

Valorganisationen fun­gerade inte och Monas gäng var kritiska till valgeneralen Bosse Krogvigs roll. Han är legendarisk som kampanjledare­ i partiet och har medverkat i en lång rad utländska valrörelser. Men i valet 2010 gnisslade det ordentligt mellan valledningen på Sveavägen och kretsen runt Mona Sahlin. Bo Krogvig kallades av de senare ironiskt för ”Mannen i tornet”.

Förtroenderådet kan få ta ställning till en ny organisation, men inte konkreta förslag till vilka som ska besätta de nya chefsposterna. En funktion som ska tillsättas är under alla omständigheter en ny kommunikationschef (se separat artikel).

Men först måste Mona Sahlin ge besked om hur ledet framför henne ska se ut.

Stefan Stern har tillhört Mona Sahlins förtrogna sedan mer än tio år. Ibrahim Baylan var hennes val som partisekreterare i början av 2009. Men nu måste hon göra en av dem, kanske båda, till bondeoffer.

Drottningen själv då? Mona Sahlins ställning kommer knappast att ifrågasättas nu. Inte minst för att de möjliga ersättarna av de flesta upplevs som för tunna. Sven-Erik Österberg är knappast den som får väljarna att rusa till vallokalerna 2014.

Men utan bondeoffer är även drottningen hotad. Och de två bönderna har enligt partifolket inte uppfyllt det som krävs av dem som pjäser i spelet: att bara gå framåt och kunna slå både åt höger och vänster.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Stefan SternMona Sahlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.