Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Möt spinndoktorn i dansk politik

Publicerad: 12 november 2012, 08:08

Michael Ulveman.

Foto: Pressbild.

Den svenska regeringen har 170 politiska medarbetare. En dansk minister bara en spinndoktor som får en central roll. Och det är en kritiserad roll. Michael Ulveman var i flera år den främste spinndoktorn, som statsminister Anders Fogh Rasmussens närmaste. Den 14 november är han på plats när Resumé utser Årets lobbyist 2012. Om du vill komma till ett till seminarium med spinn, skandaler och lobbyister, anmäl dig här.


Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist 2012

Michael Ulveman hade ett förhållandevis stillsamt jobb som chefredaktör och vd för nyhetsbyrån Dagbladernes Bureau när han en dag i september 2005 fick avbryta ett möte eftersom statsminister Anders Fogh Rasmussen väntade i telefonen. Statsministerns ärende: Vill du bli min presschef och närmaste rådgivare?

Michael Ulveman svarade ja direkt och började omgående. Statsministerns kontor skickade ut pressmeddelandet om den nye presschefen den 30 september 2005.

Samma dag publicerade Jyllands-Posten den numera världsberyktade Muhammedteckningarna. Han fick, minst sagt, en rivstart på det nya jobbet.

– Hur hanterar man att tre miljarder muslimer utsåg oss till sin huvudfiende? I Beirut demonstrerade 800 000 människor mot Danmark. Det var Danmarks största utrikespolitiska kris sedan andra världskriget.

Michael Ulveman har en gedigen journalistbakgrund. I tolv år jobbade han själv på Jyllands-Posten, som politisk redaktör och korrespondent i Washington och Bryssel. Han tror att spinndoktorerna bidrar till att de ledande politikerna kommunicerar bättre med allmänheten, men inför det som hände runt Muhammedteckningarna är också han uppgiven om kommunikationens möjligheter.

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse och vi var ganska ensamma internationellt. Det finns nog konflikter i världen där vi helt enkelt inte når fram till varandra. Det var svårt att finna en ”common ground”, även fast vi försökte, säger Michael Ulveman.

När Anders Fogh Rasmussen 2009 blev Natos generalsekreterare följde Michael Ulveman med och fortsatte som hans närmaste rådgivare. Förra året lämnade han det uppdraget för att starta kommunikationsbyrå. Kunderna finns främst bland storföretag och byrån är helt inriktad på krishantering och public affairs.

Michael Ulveman var ingen duvunge i politiken när han rekryterades av Anders Fogh Rasmussen 2005. Redan som 24-åring blev han på 80-talet presschef hos Det konservative folkeparti, under dåvarande statsminister Poul Schlüter.

Han är en i den begränsade skaran spinndoktorer som i dag står i centrum för debatten i Danmark. Skattesaken (se artikel nedan) har skapat en enorm debatt om spinndoktorernas roll. Deras betydelse stärks av att de är unika som politiskt anställda vid sidan av "sin" minister.

– Danmark och Sverige skiljer sig åt. En svensk minister omges av ett politiskt kabinett med flera politiskt tillsatta medarbetare. I Danmark är det i princip en person som är särskild rådgivare, inriktad på kommunikation. Det ger den personen en speciell status.

När det svenska regeringskansliet har 170 politiskt tillsatta medarbetare har det danska i dag 19 särskilda rådgivare som är politiskt tillsatta.
Fast Michael Ulveman vill tona ned deras betydelse.

– De får personifiera mycket av rapporteringen från regeringskansliet. Men spinndoktorerna har fått en överexponering i Danmark i förhållande till sin roll. Det skrivs mycket mer om dem än om någon annan grupp.
Den populära danska tv-serien "Borgen" har ytterligare förstärkt spinndoktorernas roll:

– Att en spinndoktor har den makten som beskrivs i tv-serien har jag aldrig upplevt. Men problemen man ställs inför kan jag känna igen.

Spinndoktorernas agerande diskuteras i dag i samband med två skandaler, dels skattesaken, dels läckor som förekommit från försvarsdepartementet om utstationeringen av danska soldater i Irak.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist 2012

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.