Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Myndigheter köper pr-kurser för miljoner

Publicerad: 7 april 2015, 05:38

Skattepengarna rullar.

Foto: Colorbox.

Svenska myndigheter köper pr-kurser för miljoner, Stefan Löfven är mediernas favorit och tv-avgiften höjs i sommar. Fler av helgens nyheter finns i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterTV-avgiftFörsäkringskassanAnna Kinberg BatraFacebookStefan LöfvenRolling StoneYoutubeJonas Sjöstedt

Myndigheter köper pr-tips för miljoner
Över fem miljoner kronor i månaden eller drygt 62 miljoner kronor på ett år. Det ligger fakturorna på som 24 av landets största pr-byråer skickar till svenska myndigheter varje månad, enligt en granskning som Aftonbladet har gjort. Det rör sig om medieträning, debattartiklar och krishantering som till stor del betalas av skattebetalarna. Försäkringskassan gör av med mest pengar – sedan sommaren 2013 har de köpt tjänster från Prime för 27 miljoner kronor.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en stor pr-kund som i genomsnitt betalar en halv miljon kronor i månaden till pr- och lobbybyråer. De har bland annat köpt ett pressmeddelande och en debattartikel som aldrig publicerats, enligt Aftonbladet.

Löfven är mediernas favorit
Statsminister Stefan Löfven (S) har synts överlägset mest i medierna sedan valet i höstas. Han utgör 40 procent av alla omnämnanden och har funnits med i över 51 000 artiklar. Det kan jämföras med tvåan Anna Kinberg-Batra (M) som står för 14 500 träffar, enligt en mätsning som TT låtit Retriever göra.  Längst ner på listan hamnar Jonas Sjöstedt (V) som omnämnts 4000 gånger det senaste halvåret.

Rolling Stone drar in kritiserad artikel om våldtäkt
Kulturtidskriften Rolling Stone har hamnat i blåsväder efter en översyn av en artikel som handlar om en påstådd våldtäkt. Översynen har gjorts på tidningens egen begäran, och där konstateras att redaktionen brast i källkritik i alla led och missade att höra inblandade. Nu har Rolling Stone drgit tillbaka sin artikel och bett om ursäkt, enligt NBC News.

Nu höjs tv-avgiften
12 kronor i månaden höjs radio- och tv-avgiften med från och med den 1 juli. Det innebär en höjning med sju procent, skriver DN. I framtiden ska avgiften utredas, vilket kan komma att innebära att den ersätts med en skatt.

Ryska tv-serier förbjuds i Ukraina
Efter ett och ett halvt års debatt står det klart: Ryska tv-serier och filmer förbjuds i landet. Det gäller alla produktioner som gjorts efter januari 2014. Förespråkarna uppger att de vill stoppa rysk propaganda, skriver SR.

Sociala medier? Inte längre i Turkiet
Ledningen i Turkiet har blockerat sociala medier i landet efter att bilder på en mördad turkisk åklagare har publicerats. Blockaden omfattar Twitter, Facebook och Youtube, men totalt rör det sig om 166 sajter varav några av dem tidningar, skriver Svenska Dagbladet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.