Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”När jag har mycket fuck off-pengar kanske jag går in i politiken”

Publicerad: 30 juni 2014, 08:44

Maria Rankka.

Foto: Fredrik Thambert.

Medan många regioner storsatsar med arrangemang i Almedalen ligger Stockholms Handelskammare lågt. Almedalsveteranen Maria Rankkas filosofi är att lyssna och lära istället för att bränna av krutet samtidigt som alla andra. – Skämtsamt kallar jag det för ”snikvarianten”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Maria Rankka

De senaste åren har Almedalen mycket utvecklats till ett slag mellan regioner, där alla satsar på synlighet genom seminarier, arrangemang och brandade giveaways. Stockholms Handelskammare, med vd Maria Rankka i spetsen, har en annan filosofi. Visserligen skickar hon ned en stor skara medarbetare, men inte för att själva bidra till det redan sprängfyllda seminarieprogrammet.

–Min filosofi kring Almedalen är att vi inte satsar så jättemycket själva. Varken under mina år på Timbro eller nu.

– Vi gör inte mängder av aktiviteter. Men vi är generösa med att låta medarbetare delta och tycker att det är en perfekt vecka för fortbildning, att knyta kontakter, ha viktiga möten och föra diskussioner. Vi är många på plats, men vi motiverar det inte genom att ha 14 seminarier, säger hon.

Många andra regioner satsar stort. Varför har ni valt att göra annorlunda?

– Det kan säkert vara bra det också. Men jag tycker att vårt sätt ger mest valuta för pengarna. Det är relativt billigt att ha många medarbetare på plats i förhållande till vad du får för pengarna. Att däremot bränna av en massa aktiviteter i det sammelsurie som råder här känner jag inget behov av. Vi pratar om våra frågor på andra sätt.

Bostäder och infrastruktur är hennes två viktigaste frågor under veckan. Nyligen presenterade Stockholms Handelskammare resultatet av "Bokriskommissionen" som är ett samarbete med Fastighetsägarna och handelskamrarna i de två andra storstadsregionerna. Dessutom vill de driva opinion i frågan om Bromma flygplats, som Miljöpartiet vill stänga.

–Vi jobbar stenhårt nu för ett stöd till att kunna reformera bostadsmarknaden, och för att bevara Bromma flygplats. Vi gick upp med en kampanj på flygplatsen i förra veckan om att rädda flygen, och det är förhoppningsvis en smart kanal nu eftersom många åker hit och ser budskapen, säger hon.

Maria Rankka har varit på plats under politikerveckan i många olika roller – som vice ordförande i Muf, konsult på Prime, vd på Timbro och sedan drygt tre år tillbaka som vd för Stockholms handelskammare. Alla erfarenheterna har hon tagit med sig i det omfattande förändringsarbetet som hon genomfört av den traditionstyngda organisationen.

– I varje ny roll tar jag med mig saker från det gamla. Här har jag gjort en stor förändring av en gammal organisation, medan vi på Prime byggde ett bolag från scratch. Lite av den kulturen har jag tagit med mig hit och försökt sätta. Vår utmaning var att vi uppfattades som otydliga. Inte många visste vad Stockholms Handelskammare  gjorde. Därför fokuserar vi på lite färre saker, att vara tydligare och att verkligen prioritera opinion och påverkan.

Hur viktig är kommunikationsbranschen för Stockholm?
– Den är viktig, särskilt sett i ett större sammanhang. Vi har en ekonomi som i hög utsträckning drivs av att vi har 11 globala företags huvudkontor i Stockholm. Det är helt unikt. Det finns bara 11 städer i världen som har fler än 10 sådana huvudkontor.

– Runt dessa växer det fram ett ekosystem av kvalificerade företagstjänster, bland annat inom kommunikation, reklam och pr. Det har gjort att kommunikationsbranschen är större och mer välutvecklad i Stockholm än i andra städer av motsvarande storlek.

Fyra år. Så länge var Maria Rankka vd på Timbro, innan hon bytte till sitt nuvarande jobb. I oktober har det gått lika lång tid.

– Nej, jag kommer inte att vara färdig i oktober. Om inte handelskammaren känner sig färdig med mig kommer jag att vara kvar längre än så. Jag har inga planer på att sluta den närmaste tiden.

Vad vill du uppnå innan du är färdig?
– Jag har genomdrivit en större organisationsförändring och det tar tid innan den har satt sig på riktigt. Det krävs lite mer tid och uthållighet från min sida. Men det handlar också om att flera av våra frågor befinner sig i ett intressant skede.

– Till exempel rör det sig kraftigt vad gäller hyresmarknaden. Mitt stalltips är att det kommer börja röra sig under nästa mandatperiod, och det vore så klart en fantastisk fråga att få vara och påverka.

I vilken riktning vill du ta karriären i framtiden?
– Uppåt (skratt).

Vd för Svenskt Näringsliv?
– Jag tycker det vore intressant att göra något mer internationellt på några års sikt. Gärna i USA. Men exakt vad det skulle vara är för tidigt att säga.

Varför har du inte satsat på en karriär som folkvald?
– Jag beundrar dem som arbetar inom partipolitiken. De sliter verkligen och oftast får de mycket skit. Men jag tror inte att jag är tillräckligt strömlinjeformad.

–Du måste kunna anpassa dig väldigt mycket i ett politiskt parti, och jag är inte säker på att jag är den typen av person. Men när jag har tillräckligt mycket fuck off-pengar och gråa hår, i bemärkelsen erfarenheter, är det kanske möjligt att jag vill gå in i politiken.

Eva Maria Rankka Halling
Ålder: 38
Född: Falun
Inkomst: 1 901 100 kronor (tax. 2012).
Bor: Stockholm.
Uppväxt: Tierp.
Familj: Stor och utspridd.
På fritiden: Jakt, resor och kultur.
Oanad talang: Relativt duktig på matlagning – gör en grymt god rådjursgryta med calvados

Läs mer i Resumés dagliga Almedalstidning (gratis). Klicka HÄR.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Maria Rankka

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.