Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Nioåringens initiativ: svordomar samlar pengar till välgörenhet

Publicerad: 10 augusti 2015, 11:32

Josefine Wallqvist – personen bakom kampanjen där svordomar ger pengar till välgörenhet.

Nioåriga Josefine Wallqvist tyckte att det svors för mycket i Almedalen. Nu har hon skapat en insamlingssajt där besökarna bötfäller sig själva med fem kronor för varje svordom de säger. Pengarna går till uppbyggandet av skolor efter jordbävningen i Nepal.


Ämnen i artikeln:

Nowa Kommunikation

Som dotter till Nowa Kommunikations vd och medgrundare Anders Wallqvist har Josefine Wallqvist varit i Almedalen under flera år. Under förra årets politikervecka uppmärksammade hon att väldigt många svor. Hon klistrade ihop en bössa med hjälp av några pappersbitar och fick ihop 100 kronor med bidrag från bland annat Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin.

Hennes familj är sedan en tid tillbaka engagerade och har fadderbarn i Nepal som drabbades av en jordbävning i våras. Under sommaren reste Josefine Wallqvist till Visby med en riktig sparbössa och fick under veckan ihop 597 kronor som oavkortat går till återuppbyggandet av skolor i landet genom en ideell organisation.

Med konsulthjälp från Nowa har hon också skapat en sajt där besökare kan ge sig själva böter för sina svordomar med rekommendationen fem kronor per groda. Hittills har insamlingen genererat några tusenlappar.

– Hon är starkt engagerad och vill att det här ska växa till att andra barn startar insamlingar som majblomman. Hittills har en klasskamrat till henne hakat på. Jag försöker hålla mig utanför och låta henne styra. Som pr-konsult är det annars lätt att man tar över, säger Anders Wallqvist till Resumé.

Hur reagerade folk över insamlingen i Almedalen?
– Först med ett skratt. Sedan märker de att hon är allvarlig och likt många andra barn irriterad över vuxna som svär. Förhoppningsvis tänker de på att vårda språket i fortsättningen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nowa Kommunikation

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.