Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Nuder Sveriges bäst betalda lobbyist

Publicerad: 9 maj 2012, 09:05

Pär Nuder.

Pär Nuder är Sveriges bästa betalda lobbyist. I fjol drog hans båda bolag in drygt 14 miljoner kronor enligt Expressen. Hans i särklass största uppdrag är för det till stor del Wallenberg-ägda riskkapitalbolaget EQT.


Ämnen i artikeln:

Pär Nuder

I januari 2008 fick tidigare finansministern Pär Nuder sparken av Mona Sahlin som partiets talesperson i ekonomiska frågor. Efter ett år med knapp närvaro lämnade Nuder sin riksdagsplats.

Samma år startade han bolaget Dabok, som tillsammans med Nuders nystartade bolag drog in 14,1 miljoner kronor under 2011, enligt årsredovisningar som Expressen har tagit del av. Vinsten före skatt landade på 12,7 miljoner kronor.

Som en jämförelse drog tidigare statsministern och JKL-konsulten Göran Persson in 2,9 miljoner kronor 2010 i sitt kombinerade konsult- och jordbruksbolag Baven.

Redan hösten 2010 avslöjade Resumé att den tidigare ministern är superlobbyist åt EQT, där Wallenbergsfärens maktbolag Investor är storägare. Bolaget är inte helt okontroversiellt ur politisk synvinkel efter köpet av Academedia 2009. Ägandet sker genom fonden EQT V som är registrerad på lågskatte-ön Guernsey.

– Skolan har förvandlats till en marknad för kortsiktiga vinstintressen, förklarade Ylva Johansson (S), partiets taleperson i välfärdsfrågor, efter EQT-köpet.

Nuder har också ett flertal styrelseuppdrag, bland annat i det EQT-ägda Swedegas, NYX Group, Skistar, Fabege och Sundbybergs stadshus AB. Som styrelseordförande i Sundbybergs stadshus AB har Nuder ett årsarvode på 180 000 kronor.

Nuder är även rådgivare till Albright Stonebridge Group, grundat av USAs tidigare utrikesminister Madeleine Albright. Pär Nuder har sitt kontor på Birger Jarlsgatan 8 tillsammans med sin tidigare statssekreterare Sten Olsson som i dag är konsult i fastighetsbranschen.

FAKTA

• EQT äger Swedgas som har en gasledning mellan Sverige och Danmark och längst Västkusten. Den vägen kan Sverige komma att köpa rysk gas via Nord Stream, den gasledning som nu byggs i Östersjön. Pär Nuder valdes i 2009 in i styrelsen för Swedgas. Där sitter också tidigare E.On-chefen i Sverige. E.On är en av Nord Streams huvudägare.

• EQT är storägare i ISS som allt tydligare tar sikte på att ta över offentliga verksamheter. Deras tidigare dotterbolag Aleris ägs i dag av Wallenbergarnas Investor. Aleris beskrivs av fackförbundet Kommunal som en av de aktörer som mest aggressivt siktar in sig på privatisering i offentliga sektorn.

Pär Nuder sitter även i styrelsen för fastighetsbolaget Fabege, Orrefors Kosta Boda (där Torsten Jansson, gift med Ulrica Messing (S), är huvudägare) och i Sundbybergs Stadshus AB.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Pär Nuder

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.