Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ny lobbygrupp tar upp kampen mot nätpiraterna

Publicerad: 9 mars 2010, 09:03

Ett nybildat nätverk av 25 konstnärs- och upphovsrättsorganisationer, Kulturskaparna, inleder ett samarbete med Westander. Målet är att skapa ökad förståelse för att upphovsrätten är central för att behålla ett rikt kulturutbud i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Westander

Kulturskaparna ska ta upp kampen mot den illegala nedladdningen. Foto: Colourbox.

Ulrica Källén, samordnare på Kulturskaparna

I somras tog Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, Klys, och Copyswede initiativet att bilda att bilda Kulturskaparna. Fram tills nu har man legat lågt, men onsdag denna vecka sker en bred lansering.
– Målet med Kulturskaparna är att bedriva opinionsbildning och stärka stödet för upphovsrätt på Internet. Vi vill skapa ökad förståelse kring att upphovsrätten är avgörande för att behålla ett rikt kulturutbud i framtiden, säger Ulrica Källén, samordnare på Kulturskaparna.

Kulturskaparna består av 25 organisationer som organiserar och företräder över 50 000 upphovsmän och yrkesverksamma i Sverige. Alltifrån författare och bildkonstnärer till musikskapare, dansare, musiker och skådespelare. För att nå ut i debatten kring upphovsrätt anlitar man Westander. Inför lanseringen av nätverket har Kulturskaparna bland annat låtit genomföra en Sifo-undersökning kring upphovsrätt på nätet.

Resultatet visar att det finns god förståelse bland svenskarna för att kulturskapare ska kunna ta betalt på nätet. Problemet är bara att det inte fungerar på det viset i praktiken. Fortfarande fildelar många svenskar och laddar ner film och musik. Samtidigt kommer nya tjänster kring laglig fildelning eller streaming av musik. Men även här finns en del att önska, menar Ulrica Källén:
– Spotify är en bra tjänst, men vi vill säkerställa att artisterna får bättre avtal. Vad gäller filmtjänsten Voddler  återstår det att se vad som händer. Sedan behöver man även få fram fungerande tjänster kring text och bild.

Hon menar också att operatörerna borde ta ett större ansvar. Dels vad gäller att utveckla fler tjänster, dels vad gäller att medverka till att upphovsrätten på internet upprätthålls:
– Vi bejakar internets möjligheter när det gäller att sprida kultur. Men man måste säkerställa så att upphovsmännen får betalt och skapa en förståelse för att detta är avgörande för mångas försörjning, säger Ulrica Källén.

Det är alltså här som Kulturskaparna, tillsammans med Westander, kommer in i bilden. För att sprida budskapet har Kulturskaparna utsett fem talespersoner. Samtliga med nära förankring till de organisationer som Kulturskaparna företräder. Kändisar á la skådespelaren Kjell Bergkvist, Mikael Persbrandt och musikern Petter lyser med sin frånvaro:
– Många kändisar har en nära relation till sina fans och vågar inte sticka ut hakan. De som ändå har gjort det har inte alltför sällan fått ta emot kritik från pirater och egna fans, säger Ulrica Källén.

Hon vill inte gå in på hur mycket Kulturskaparna investerar i PR-aktiviteter.  Att just hon blev samordnare av nätverket föll sig naturligt då hon är förbundssekreterare och jurist vid Klys, som samordnar 18 av de 25 organisationer som är kopplade till Kulturskaparna:
– Jag har arbetat i tio års tid med olika konstnärsgruppers villkor och Klys är spindeln i nätet. Klys har skrivit debattariklar med mera, men inte riktigt nått ut i mediebruset. Nu hoppas vi råda bot på detta med hjälp av Kulturskaparna och Westander, säger Ulrica Källén.

Kulturskaparna var inte ute i någon större upphandling, utan då byrån redan arbetar med Copyswede och Stim fölls sig valet naturligt.

Är ni inte sent ute? Borde inte ett liknande initiativ skett för länge sedan?
– Nej, vi jobbar konstant med dessa frågor. Men vi ville lyfta frågan på ett mer publikt sätt inför valrörelsen. Så bättre sent än aldrig, säger Ulrica Källén.

Enligt Westanders projektledare Jean-Daniel Maurin är det första gången i världen som ett lands samlade kulturskapare väljer att gå samman i upphovsrättsfrågan.

Har du själv fildelat något gång?
– Jag har länge arbetat för Stim och noga följt vad som har skett kring exempelvis Piratebay. Jag tycker att fildelning i sig är bra, men problemet är den illegala fildelningen. Självklart lever jag som jag lär, säger Jean-Daniel Maurin.

Enligt honom är den illegala fildelningen en viktig framtidsfråga för många kulturskapare.
– För många handlar det till syvende och sist om de kan fortsätta vara verksama som artist eller om de måste hitta annat jobb, säger Jean-Daniel Maurin.
Karl-Johan Byttner

Fem talespersoner för Kulturskaparna: Kompositören Alfons Karabuda på Skap, skådespelerskan Anna Carlson på Teaterförbundet, bildkonstären Karin Willén på Kro, musikern Jan Granvik på Musikerförbundet och Agneta Lindblom Hulthén, ordförande på Svenska Journalistförbundet, SJF.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Westander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.