Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Nya antivålds-kampanjen: Smälter ner vapen till värdefull metall

Publicerad: 11 juli 2016, 09:35

Foto: Pressbild/Individuell Människohjälp

De vill stoppa det vapenrelaterade våldet – återanvänder metall från illegala vapen och säljer som råvara.


Ämnen i artikeln:

The North AllianceÅkestam HolstHumaniumGreat Works

Enligt biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) finns flera hundra miljoner illegala vapen i världen. I en ny kampanj lanserar man därför metallen Humanium, som är gjord på illegala vapen och säljs till företag för användning i produktion.

Man har baserats metallens värde på den globala samhällskostnaden för vapenrelaterat våld, vilket är 400 miljarder dollar årligen. Det gör därmed metallen till "världens dyraste" och "mest värdefulla" sådan, enligt IM.

Syftet är att sända ett budskap i kampen mot våld och fattigdom i utvecklingsländer.
– Vårt arbete handlar bland annat om att stärka det lokala civilsamhällets arbete för utsatta grupper, som kvinnor och människor med funktionshinder, i områden där våld är vardag. Vi insåg att vi var tvungna att gå rakt på problemet med vapenrelaterat våld, men förstod också att vi behövde ett helt nytt sätt att angripa problemet, säger Ann Svensén, generalsekreterare på IM i en kommentar.

Användningsområdet för metallen är "praktiskt taget oändligt" menar generalsekreteraren, som berättar att man för diskussioner om att sälja metallen med flera stora varumärken.

Peter Brune, projektansvarig på IM:
– I krigshärjade länder i södra Afrika och Centralamerika är det lokalt ganska vanligt att resterna från förstörda vapen används i konstprojekt och liknande. Skillnaden med Humanium är att det blir en råvara för kommersiellt bruk som kan användas i storskalig produktion.

The North Alliance, Åkestam Holst och Great Works har tagit fram kampanjen.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.