tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Obamarådgivare” skriver debattartikel i DI

Publicerad: 25 februari 2009, 19:07

Kevin Lampe beskrivs som rådgivare åt Barack Obama. I måndags skrev han en debattartikel i DI där han tyckte att Mona Sahlin borde lära av Barack Obamas kärnkraftssyn. Men Obamakopplingen är vag – och fyra år gammal. I själva verket jobbar Kevin Lampe åt Prime PR och den kärnkraftslobby som byrån driver.

Ämnen i artikeln:

Barack ObamaPrimeDagens IndustriPR

JS

Janne Sundling


På Dagens Industris debattsida presenteras Kevin Lampe som före detta rådgivare till Barack Obama, en ”lätt” överdrift. Kevin Lampe är knuten till Prime PR och framför allt den lobbykampanj för kärnkraft som byrån driver.

Kevin Lampe med fru har en liten konsultfirma i Chicago. De uppdrag som firman själv redovisar på webbplatsen handlar till exempel om pr för ett nytt köpcenter i Chicago.
Men när Kevin Lampe besöker Sverige – vilket han har gjort vid minst fem tillfällen det senaste året – beskrivs han som ”tidigare rådgivare åt Barack Obama” och ledande demokratisk strateg.

Hans engagemang är knutna till Prime PR, och framför allt till den lobbykampanj för kärnkraft som byrån driver genom Nätverket för fram­tidens energi.
Den 21 oktober i höstas träffade han Alliansens tvärpolitiska riksdagsgrupp Kärnkraft och miljö. Riksdagsledamöterna fick ta del av en ”färsk rapport” om ”USA:s uppvaknande i klimatfrågan”. I inbjudan beskrevs han som ”demokratisk kampanjgeneral”.

Rapporten skrevs av Kevin Lampe och Jonas Hellman, på Primeägda United Minds. Jonas Hellman beskriver själv Kevin Lampe som ”Primes vän och kollega” på webbplatsen.
Redan vid tidigare besök har Kevin Lampes uttalanden i Sverige väckt uppseende i USA. När han talade inför Democrats Abroad i Stockholm i augusti 2008 spekulerade han i vem Barack Obama skulle välja som vicepresidentkandidat.

Det fick Los Angeles Times att undersöka Kevin Lampes roll. Men Barack Obamas kampanjledning förklarade att han inte alls var knuten till kampanjen. Vilket också Kevin Lampe medgav för Los Angeles Times:
– Jag ägnar mig åt gissningar som alla andra, sade han till LA Times.


Kevin Lampes enda kända uppdrag åt Barack Obama under decenniet är att han hjälpte till med praktiska förberedelser inför Barack Obamas tal till konventet 2004. Då togs en bild på Kevin Lampe tillsammans med Michelle och Barack Obama, som han nu använder flitigt.
Hans senaste besök i Sverige var i slutet på januari då han enligt egen uppgift ”arbetade med Socialdemokraterna”, liksom med LO och fackförbund.
Kevin Lampe medverkade bland annat på ett slutet seminarium som Arena och Prime höll den 26 januari.

I måndags uppmanade han Mona Sahlin att tänka om i kärnkraftsfrågan i en debattartikel i Dagens Industri.
– Ja, jag kände till hans koppling till Prime. Alla som deltar på debattsidan har en avsändare, säger DI:s debattredaktör Marie Sundberg.
Har du kollat om han har varit rådgivare åt Barack Obama?
– Inte mer än vad jag kunnat läsa på nätet. Det centrala här var hans budskap att Barack Obama inte är kärnkraftsmotståndare, säger ­Marie Sundberg.

truefalse

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev