Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ökänd pr-profil får fängelse för sexövergrepp

Publicerad: 6 maj 2014, 20:51

Max Clifford.

Max Clifford, den brittiske experten på ful-pr, döms nu till åtta års fängelse för sexuella övergrepp på kvinnor. Den 71-årige pr-mannen är den förste som döms i den omfattande utredning av sexuella övergrepp som skett inom Operation Yewtree. Bland dem som hängts ut i brittisk tabloidpress av Clifford finns David Beckham och Sven-Göran Eriksson.


Max Clifford har i decennier varit den avgörande faktorn i en rad skandaler som uppmärksammats i brittiska tabloidtidningar. Bland hans pr-företag Max Clifford Associates klienter har funnits både de som vill sälja sina avslöjanden om kändisar och de kändisar som vill undvika att bli uthängda.

Men nu står han själv i centrum för en rejäl skandal. I dagarna dömdes han till ett åtta år långt fängelsestraff för sexuella övergrepp på en rad kvinnor. Clifford döms för åtta fall av övergrepp, och ska avtjäna straffen efter varandra. Domen innebär att Clifford måste avtjäna minst halva tiden av straffet – fyra år.

Max Clifford är den förste att bli dömd efter de utredningar som den brittiska polisens Operation Yewtree gjort. Polisoperationen inleddes efter avslöjandena om den nu avlidne BBC-profilen Jimmy Saviles övergrepp på barn under lång tid.

De övergrepp Clifford nu döms för ägde rum för mellan 30 och 37 år sedan.

– Jag finner att skälet till att de inte avslöjats tidigare ligger i er dominanta karaktär och er position inom underhållningsbranschen. Det fick offren att tro att ni var oangripbar, vilket ni utnyttjat. Till exempel uttryckte offer nummer elva att när ni drog upp byxorna efter övergreppet ska ni ha sagt: Ingen kommer att tro dig, skriver domaren i domen.

Den 71-årige pr-mannen sägs ha samlade tillgångar på tio miljoner pund. Nu ska han betala höga kostnader för sitt försvar och kan vänta sig nya rättegångar där offren kommer att begära ersättning. Hans hustru har begärt skilsmässa.

Sammanlagt har 23 offer trätt fram, men bara en del av dem har tagits upp i åtalet mot Clifford.

Bland de kunder som redan sagt upp kontakten med Max Clifford och hans byrå finns Simon Cowell från The X Factor och American Idol. På andra sidan - bland de som hängts ut i tabloidtidningar finns bland många David Beckham och Sven-Göran Eriksson vars kvinnoaffärer avslöjades efter Cliffords budgivning med brittiska tabloider.

Nu är det den brittiske skandalmästaren själv som skapar rubrikerna.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.