Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Organisationer i krisberedskap inför Uppdrag granskning

Publicerad: 16 januari 2013, 15:19

Janne Josefsson går hårt åt bergreppet barnfattigdom i kvällens program

Rädda barnen, Majblomman och Bris har valt tre olika strategier för att krishantera Uppdrag granskning sänding om sanningen bakom barnfattigdomen i kväll.


Håkan Juholt gjorde begreppet barnfattigdom till allmängods under sin korta tid som partiledare för socialdemokraterna. Och de ideella organisationerna Rädda Barnen, Bris och Majblomman använder begreppet i sin kommunikation.

I kvällens Uppdrag granskning tittar redaktionen på vad som ligger bakom såväl begreppet som de siffror som organisationerna använder sig av. Och UG kommer fram till att siffrorna över den svenska barnfattigdomen är kraftigt överdrivna.

De tre organisationerna har valt tre helt olika sätt att krishantera de eventuella reaktioner mot dem som eventuellt kommer att dyka upp efter kvällens program.

Rädda barnen har valt att bemöta UG med ett pressmeddelande. Organisationen försvarar sina siffror, som UG ifrågasätter, och menar såväl siffrorna som begreppet barnfattigdom är högst relevant.

Bris, Barnens Rätt i Samhället, väljer en annan väg. Organisationen meddelar på sin hemsida och i en intervju på Uppdrag gransknings sajt, att man slutar använda begreppet barnfattigdom för att det lede tankarna fel.

– Jag upplever att vi har gått i en fälla av att använda oss av ett  begrepp som vi liksom inte själva har myntat och vi har själva inte  riktigt insett innebörden av det, säger Kattis Ahlström till Uppdrag granskning.

Majblomman använder sig inte av pressmeddelanden. I stället väljer organisationen att bemanna sina sociala medier för att kommunicera. Vi sin blogg, sin facebooksida och twitter kommer intresserade att kunna diskutera programmets innehåll.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.