Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Paul Ronge: Bäst för monarkin om kungen avgår

Publicerad: 4 september 2013, 11:22

Foto: Skärmdump från SVT

I går hånade kungen en SR-reporter som stakade sig. Hans beteende visar att han inte tar sitt uppdrag på allvar, hävdar pr-konsulten Paul Ronge som anser att kronprinsessan Victoria borde ta över så fort småbarnsåren är över.


Ämnen i artikeln:

Carl XVI GustafStaffan DoppingKungenPaul Ronge

Under tisdagen gjorde kung Carl XVI Gustaf ett länsbesök i Östergötland. Representationsresan överskuggades snabbt av nyheten om prinsessan Madeleines graviditet som kom samma dag.

I samband med besöket intervjuades kungen och drottning Silvia av bland annat SVT och SR. En märkbart irriterad kung svarade genomgående raljant och avigt på reportrarnas frågor om Madeleines graviditet.

När SR:s reporter Mathias Lindholm råkar staka sig och frågar kungen: "Hur det känns att bli morfar?" passar kungen på att håna reportern genom att grimasera, härma nervösa läten och utbrista:

"mehhhh oj, oj, oj vad upphetsad jag blir. Vänta och se tills du själv blir morfar."

Pr-konsulten Staffan Dopping på K-Street Advisors tycker att intervjusituationen visar på att kungen inte respekterar media.

– Kungen ogillar att hamna i situationer där han förväntas uppträda spontant. Det är uppenbart att han inte hyser respekt för  intervjuaren eller medieföretaget i fråga, säger Staffan Dopping till Resumé och fortsätter:

– Kungen har varit under press under lång tid, och många inslag i den pressen har berört privata angelägenheter där vem som helst skulle känna sig plågad om det basunerades ut i offentligheten. Kungen är också människa och här tycks han inte att ha orken att vara professionell.

Det är inte första gången den senaste tiden som kungen uppträder raljant mot journalistkåren. I juni svor han åt  SVT-reportern Johan Zachrisson Winberg när han fick frågan om att kungens renovering av slottet i Stenhammar var betalat med skattepengar.

Hur kan det här påverka förtroendet för Hovet?
– Jag tror att kungen missar att raljant uppträdande mot en reporter i förlängningen blir raljant attityd till publiken, och det skadar förtroendet. Men han har många gånger utsatts för sårande publiceringar och avsiktliga missförstånd. Så det vi såg på svt.se är inte alldeles obegripligt.

Pr-konsulten Paul Ronge tycker att kungens agerande illustrerar att han är vårdslös med sin uppgift att uttrycka sig i media.

– Det här raljanta agerandet visar att han inte tar uppdraget att kommunicera via medierna på allvar. Det borde han göra, så pass välavlönad som han är. Som statschef blir han Sveriges främste pr-representant. Ett jobb han gång på gång missköter, säger Paul Ronge och tillägger:

– I min mening borde Victoria ta över så fort småbarnsåren är över eftersom kungen är vid upprepade tillfällen är så vårdslös med uppgiften.

Kungen har på senare tid låtit irriterad. Bland annat svor han åt en SVT-reporter tidigare i år. Är det hållbart för hovet att han uppträder på det här sättet?
– Det är hållbart hur länge som helst för kungen. Problemet är att han har blivit republikanernas absolut bästa vän. De kan hänvisa till hans agerande när de talar för sin sak. Mardrömmen för pressen vore i fall Daniel och Victoria tar över. De har visat att de tar uppdraget på största allvar och verkar för Sverige i tiden. Som främsta representant för Sverige borde Hovet fungera som en expert-pr-byrå, men kungen är trött och agerar för Sverige ur tiden.

Hovets informationschef Bertil Ternert var själv inte närvarande vid länsbesöket i Östergötland, men har sett intervjun. Han hävdar att kungens raljanta svar beror på att han får irrelevanta frågor.

– Jag uppfattar det som att kungen skämtar. Han är på ett länsbesök och när journalisterna frågar om annat brukar han skämta. Jag brukar tala om för journalister att kungen gärna svarar på frågor kring själva länsbesöket, men att de inte kan vänta sig svar när de ställer irrelevanta frågor. De lokala journalisterna ställer alltid frågor kopplade till besöket, men riksmedia är kanske så intresserade av hur kungen upplever Åtvidaberg.

Är det en uppmaning från hans informationsstab eller väljer han själv att skämta?

– Det är han själv. Vi försöker förklara för journalisterna att kungen vill svara på frågeställningar om länsbesöken ingenting annat.

Kan det inte uppfattas som att kungen inte tar dialogen med medierna på allvar när han svarar raljant på frågorna?

– Kungen markerar starkt. Kungen vill fokusera på besöket och svara på frågor kopplade till det. När han får frågor som han upplever som irrelevanta och även jag kan se är helt utanför länsbesöket väljer han att skämta.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News