Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Paul Ronge: ”MSB måste skärpa sig”

Publicerad: 10 juli 2017, 08:32

"Kriskommunikationen har varit helt katastrofal", Det säger, Paul Ronge, pr konsult och expert på kriskommunikation, med anledning av falsklarmet över Stockholm och myndigheten MSB:s informationsarbete.


Ämnen i artikeln:

MSBPaul Ronge

Signalen för allmän fara ljöd över Stockholm. Hur det gick till när "Hesa Fredrik" tutade över länet vid 22-tiden en söndagskväll på sommaren är fortfarande inte helt klarlagt. Kommunikationskonsulten Paul Ronge  har tagit del av incidenten via svenska nyhetssajter och sociala medier.

– Vilken tabbe och vi vet fortfarande ingenting och varför signalen gick i väg eller varför sajterna överbelastades. Folk är rädda, spekulerar fortfarande om en hackerattack. Kriskommunikationen har varit en total katastrof. Det ger ett intryck av att det inte finns någon beredskap, att det inte finns något MSB och den typen av förtroendekris är jätteallvarlig, säger Paul Ronge till Resumé och fortsätter.

– Det allvarligaste i det här är kanske att den högst ansvarige politikern i det här fallet, Iréne Svenonius (M), inte nåddes av informationen förrän efter flera timmar.

För några år sedan hade den här incidenten kanske inte gått obemärkt förbi, men inte skapat samma reaktioner som nu. Ställer omvärldsläget och terrordådet på Drottninggatan andra krav på kriskommunikationen?
– Så är det definitivt. Det är skarpt läge i dag på ett annat sätt än tidigare, det gäller även övningar. Och kontentan av det här blir att MSB måste skärpa sig och göra en kraftig uppryckning. Det som hände i går får inte ske, det spär på oron i samhället. MSB har haft ett oförtjänt gott rykte i flera år.

DN var flera minuter före MSB och Krisinformation.se med att informera allmänheten. Vad betyder det?
– Medierna brukar oftast vara först, på gott och ont. Det såg vi inte minst i samband med terrorattacken på Drottninggatan. I den digitala journalistikens verklighet är det otroligt kort avstånd till att trycka på publicera. Ibland blir det fel och oftast räcker det med att veta ATT det har hänt något för en första artikel som man sedan kan uppdatera. Myndigheterna fyller en annan roll och kan inte heller konkurrera med snabbheten i journalistiken.

– Däremot måste man vara tydligare med att berätta vad som gått fel i efterhand. Vi vet fortfarande inte exakt vad som har hänt eller varför viktiga instansers hemsidor ligger nere när många besökare vänder sig dit samtidigt. Så låg kan inte kapaciteten vara. Det är nästan så att jag inte blir förvånad om huvuden kommer att rulla här.

UPPDATERING: Efter Resumés publicering, vid lunchtid på måndagen gick SOS Alarm ut med följande förklaring till TT:

– Vi har haft fokus på den här frågan sen i går och kan konstatera att det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

MSBPaul Ronge

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.