onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Paul Ronge utses till hedersdoktor: ”Ett erkännande för oss krishanterare”

Publicerad: 28 april 2023, 09:00

Foto: Peter Knutson

I veckan har Paul Ronge utsetts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet, en titel han själv beskriver som mycket hedrande och ett erkännande för sitt skrå.
– Det bryter ny mark.

Ämnen i artikeln:

Paul RongeMediaMedierPR

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Paul Ronge, mångårig journalist, krishanterare och pr-konsult, fick i onsdags utnämningen som hedersdoktor vid Göteborgs universitet. I motiveringen beskrivs hans gärning som återkommande lärare vid JMG, där han bland annat hållit kurser för masterstudenter.

– Jag är jättehedrad och glad. Jag har hållit de här kurserna för masterstudenter i nästan tio års tid. Det finns ingen akademisk högdragenhet utan JMG är samhällstillvända och ödmjuka, så de är väldigt roliga att jobba med, säger Paul Ronge.

– Utnämnandet är ett erkännande för oss krishanterare också, fortsätter han.

Paul Ronge har arbetat som journalist och krishanterare och är en av de mest profilerade i Sverige. Som exempel gästspelade han, som sig själv, i tv-serien Solsidan 2021.

Paul Ronge har skrivit böckerna ”När Janne Josefsson ringer – så klarar du pressen” och ”Sociala medier – en halv sekund från ord till handling”, och beskriver att han skulle vilja göra krishantering mer tillgänglig för alla.

– Jag skulle, innan jag dör, vilja att det blir lika självklart att ta hjälp av en försvarare mot den mediala skampålen som när man begått brott. De värsta skurkarna får de bästa försvararna i vårt rättssystem, medan vi krishanterare inte kan berätta om vilka företag vi jobbar med – det har varit skämmigt. Så det bryter ny mark att ge en pr-konsult en doktorshatt.

I motiveringen står det "Paul utgör också ett lysande exempel på samverkan, interaktion och dialog mellan akademin och professionella i branschen." Varför har det varit viktigt för dig?
– Man måste ju vara två för att dansa tango. Det faller tillbaka på Göteborgs universitet också, som öppnar upp mot samhället. De sitter inte i ett elfenbenstorn, utan är aktuella. Vi diskuterar nu vad vi mer kan göra tillsammans för studenterna, bland annat praktiska medieträningar om hur man gör för att hjälpa folk både i solsken och i kris.

Förutom Paul Ronge fick även Fredrik Furtenbach, journalist och politisk kommentator på Sveriges Radio, utnämnandet som hedersdoktor.

Hela motiveringen:

”Paul Ronge är en återkommande lärare vid JMG. Han har i drygt 20 år varit verksam som journalist på bland andra Aftonbladet, Rapport och Expressen. I sin nuvarande profession som mediekonsult är han aktiv som medierådgivare där han erbjuder vägledning för myndigheter, företag och enskilda personer som på olika sätt riskerar att få eller har fått oönskad och negativ publicitet och medieuppmärksamhet. Paul Ronge har skrivit böckerna ”När Janne Josefsson ringer – så klarar du pressen” och ”Sociala medier – en halv sekund från ord till handling”. Paul Ronge ger ett unikt bidrag till ett av JMG:s ledande profilområden: risk- och kriskommunikation och samarbetet med Paul utgör också ett lysande exempel på samverkan, interaktion och dialog mellan akademin och professionella i branschen.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev