tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Peje Emilsson behåller kontrollen

Publicerad: 16 februari 2009, 10:24

Idag presenterade pr-byrån Kreab en jätteaffär med Omnicoms Gavin Anderson. De två byråerna går ihop på lika villkor, men det blir Kreabs grundare Peje Emilsson som får röstmajoriteten.

Ämnen i artikeln:

Charlotte ErkhammarPeje EmilssonKreabOmnicom

TR

Tobias Rydergren


Peje Emilsson blir ordförande för Kreab & Gavin Andersson. Charlotte Erkhammar blir stf koncernchef.

Kreabs vd Charlotte Erkhammar är mycket nöjd med dagens affär med Omnicoms byrå Gavin Andersson.
– Vi har samarbetat i 10 år och haft ett väldigt nära samarbete de senaste två åren. Vi känner dem väl och våra företagskulturer är lika.

De två bolagen kompletterar varandra väl. Gavin Anderson har sin tyngdpunkt i finansiell kommunikation och har till exempel inget kontor i Bryssel, där Kreab redan är starka. Istället finns Gavin Andersson med ett stort kontor i London, där Kreab är mindre. Dessutom har den nya partnern betydligt större representation i Asien och Australien.
– Det blir en väldigt bra kombination. Vi kommer att ha 350 konsulter med 40 nationaliteter anställda. Vi räknar med att omsätta runt 600 miljoner kronor.

Peje Emilsson blir ordförande i det nya sammanslagna bolaget. Vice ordförande blir Dale Adams från Omnicom. Richard Constant, från Gavin Anderson blir det nya bolagets vd och Kreabs vd Charlotte Erkhammar blir stf koncernchef.

Är det någon som säljer några aktier och blir rik på affären?
– Nej. Det här är ett sammangående på lika villkor. Magnora AB kommer att ha röstmajoriteten, men är annars jämnstark ägare med Omnicom.

Hur mycket kommer de anställda att äga?
– Både Kreab och Gavin Anderson har partners, totalt 75 personer. De kommer att äga ungefär 25 procent av det nya bolaget.

Hur blir det med långsiktigheten nu när börsnoterade Omnicom blir ägare?
– Vi har ett mycket långsiktigt avtal.

Det ekonomiska läget i världen är minst sagt osäkert. Har det påverkat affären?
– Det är klart att det inte ser så ljust ut just nu. Men vi gjorde vårt bästa resultat någonsin ifjol med en byråintäkt på 260 miljoner kronor.
– Vi står också på tre starka ben, finansiell kommunikation, public affairs och corporate communication. Just nu minskar efterfrågan på finansiell kommunikation, men samtidigt ökar efterfrågan EU-aktiviteterna i Bryssel.
– Nu får vi en bra plattform för tillväxt och kommer att vara bra positionerade när det vänder.

Peje Emilsson har under åren blivit uppvaktad av flera internationella koncerner som velat köpa Kreab.
– Jag har blivit uppvakatad för att sälja bolaget flera gånger, men det har jag inte gjort och det gör jag inte nu heller. Vi har fått en möjöighet att skapa ett dubbelt så stort bolag, säger han.

Varför är storleken viktig?
– Även om det ser lite mörkt ut just nu så fortsätter globaliseringen. Då måste du bli större för att kunna ta de riktigt stora uppdragen. Både revisionsfirmor och advokatbyråer har utvecklats åt det här hållet länge, så det är inte konstigt att det sker även i vår bransch.

Vad blir din roll i det nya bolaget?

– Jag kommer att fortsätta jobba med kunder ungefär 75 procent av tiden. Resten blir styrelsearbete, där jag kommer att se till att vi håller ihop det här stora bolaget och titta på expansionsmöjligheter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev