torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Peje Emilsson: "Löfven är en schysst kille"

Publicerad: 4 december 2014, 08:49

Kreab-grundaren tillika Sveriges pr-nestor, Peje Emilsson, är inte förvånad över att Stefan Löfven har utlyst nyval. – Han har lett en minoritetsregering och försökt driva igenom stora frågor utan att ha en majoritet av svenska folket som stöd. Man har dessutom förhållandevis bristande politisk regeringserfarenhet. Då är det naturligt att man inte får igenom sin budget i riksdagen, säger han.

Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonStefan LöfvenKreabSD

KB

Karl-Johan Byttner


Peje Emilsson uppger att han redan för en vecka sedan sa att han inte skulle bli förvånad om det blir nyval, men är tagen på sängen över hur fort det faktiskt har gått.

– SD har upprepat likt en papegoja att man ska rösta på det budgetalternativ som man upplever som minst dåligt, säger han.

Har man alltså inte tagit detta på allvar?
– Jag tror att man han har haft en inställning där man har försökt tänka bort det som SD har sagt, men det går inte att tänka bort SD som har 13 procent och över 20 procent i vissa kommuner. En röst från SD är värd lika mycket som en röst från en riksdagsman från vilket annat parti som helst, säger Peje Emilsson.

Han tror inte att Stefan Löfven hade kunnat undvika ett nyval.

– Om det inte hade hänt nu så hade det hänt senare. Det är klart att han kunde undvikit det om han inte hade haft ett nära samarbete med V och MP, men det är inte lätt att säga till Alliansen "snälla hjälpa mig" om man har stöd av V, säger Peje Emilsson.

Stefan Löfven också har gjort näringslivet besviket eftersom man kanske trodde att han i och med sin bakgrund som fackboss borde ha mycket insikt i hur företag jobbar, enligt Peje Emilsson.

– Stefan Löfven är en riktig hedersknyffel, en riktigt schysst kille, men du behöver ju inte vara en duktig politiker bara för att du är en schysst kille. Politik handlar om att få majoritet för förslag och genomföranden, säger han.

Det är oerhört svårt att säga hur det kommande valet ska gå och Peje Emilsson menar att partierna kommer att utvärdera valet som var i minsta detalj och sina budskap och sedan ta sig en rejäl funderare över hur man ska hantera invandrings- och migrationsfrågor.

– Frågor som berör människor är också det som politikerna måste diskutera. Så det blir nog mycket eftertanke kring positioneringen inför valet, säger Peje Emilsson.

Den nuvarande regeringen har begått stora misstag efter att man har öppnat upp för en nedläggning av Bromma Flygplats och satsat på att avskaffa välfärdsföretag inom privat sektor, enligt Peje Emilsson.

– Det känns som att Sjöstedt och Fridolin satt grimma på Stefan Löfven. S har ju egentligen en betydligt bredare uppfattning, säger han.

Hur tror du att SD påverkas av nyvalet?
– Det beror helt och hållet på hur de etablerade partierna agerar. Det finns uppenbarligen en oro i landet över invandringen och om de etablerade partierna säger pass på den frågan så kommer det att underlätta för SD att ta sig fram. Men om det blir en debatt om just det så är jag inte så säker på att SD tjänar på det. Väljare är otroligt mycket mer rörliga än tidigare, säger Peje Emilsson.

Känner du oro inför SD:s framgångar?
– Man kan diskutera om inte Stefan Löfven borde ha avgått i stället. Jag tycker ändå att det är en lättnad att frågan nu återigen har hamnat hos väljarna, säger Peje Emilsson.

Hur påverkas branschen av det politiska läget?
– De hundratals personer som under de senaste månaderna har fått lämna regeringskansliet, där många sökt sig till pr-branschen, kommer nu att få ägna sig åt valrörelse i stället, säger Peje Emilsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev