Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pepsis nya satsning: fotboll för synskadade

Publicerad: 2 november 2011, 08:45

Pepsi deltar i lanseringsarbetet av en ny teknik för blinda och synskadade fotbollsspelare. Nu ska man satsa på tracking-teknik för att förbättra spelarnas villkor.


– Genom ”The Sound of Football” har vi tagit ett första steg mot en  bättre fotbollsupplevelse. I framtiden hoppas jag att tekniken kan  användas till att skapa nya hjälpmedel där människor med synnedsättning  kan ”se” i vardagliga situationer med hjälp av ljud, säger Mikael Ståhl,  politisk sekreterare på riksorganisationen Unga Synskadade i ett  pressmeddelande.

Tidigare har fotboll för synskadade spelats genom att bollen och  utespelarnas skor försetts med bjällror. Målvakten har kunnat se spelet  och skrikit ut instruktioner till spelarna. Nu ska man istället sköta  det hela genom en tracking-teknik, som läser av positionerna på bollen  och spelarna och omvandlar det till ljudsignaler.

– Det var svårt i början, men när man vant sig var det en helt otrolig  upplevelse. Jag visste var jag hade målet och mina med- och motspelare.  Jag kunde till och med glidtackla in en boll i mål, säger Daniel  Göransson, som var en av de första att testa tekniken i en match på  Söderstation mellan synskadade och före detta professionella spelare.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.