Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Persson, Persson från Vivalla

Publicerad: 22 april 2012, 19:51

Kent Persson har likheter med Gustav Svensson i "Svensson Svensson".

Foto: Pressbild och SVT.

KOMMENTAR. Han är en hygglig man i sina bästa år. Han bor i radhus i Vivalla i Örebro, hustrun jobbar på bank, de har två barn. Han gillar sport, bekymrar sig över den lokala idrottsplatsen och satt klistrad vi tv´n och hejade fram Brynäs i hockeyfinalomgången. Känns allt igen? Jo, precis, det är som om tv-seriens och filmens "Svensson, Svensson" steg ut i verkligheten.


Ämnen i artikeln:

Kent PerssonModeraterna

Fast i nya serien "Persson, Persson" är huvudpersonen inte brevbärare,  och framförallt inte sosse. Mer oklart om han gillar Scoobi-Doo.

Kent Persson från Vivalla är Moderaternas nya partisekreterare och det är säkert en på många sätt förträfflig person. Men framförallt är det ett imageval. Det luktar Schlingmannstrategi lång väg…

Efter två val med stora framgångar har Moderaterna stött på problem. Det har varit motigt med det mesta den senaste tiden.

Ända sedan Socialdemokraterna slutade lägga krokben för sig själva, utsåg den stabile och tystlåtna Stefan Löfven har S ökat i opinionsstöd. Alliansen däremot slits av inre motsättningar när minst två partier riskerar åka ur riksdagen enligt opinionssiffrorna.

Reinfeldt har personliga problem, men också politiska: försvarsminister Sten Tolgfors tvingades - eller som det heter "valde" - att avgå efter att haft en minst sagt fritt förhållande till sanningen om Saudiaffärerna. Med nya fakta sitter Ewa Björling lika illa till som Tolgfors gjorde för några veckor sedan.

Sofia Arkelsten som partisekreterare har från dag 1 varit som en osäkrad handgranat. Det är svårt att peka ut egentligen något som hon gjort rätt under sina ett och ett halvt år på posten. En partisekreterare måste tåla skäll och avstå från bjudresor med Shell. Att idka historierevisionism är heller inte en egenskap som belönas.

Nu kommer hennes mest bestående insats för M vara att hon lanserade kampanjen "Vi älskar människor"… Tro mig, det kan bli en lika stark kampanjklassiker som sossarnas 70-talskampanj "Andra svartmålar - vi bygger vidare".

Men imageproblemet handlar framförallt om bilden av Moderaterna som ett stockholmsparti. Den bilden har bara förstärkts de senaste åren.

När Schlingmann satt som partisekreterare spelade det ingen roll hur sluga taktiska drag han än funderat ut. Med den boråsdialekten förknippades han ändå snarare med en biljettkontrollant på Borås djurpark eller en telefonsäljare på Ellos. Men väljarna hör inget från denne boråsare i dag.

När han gick till nytt statssekreterarjobb tog urstockholmaren Sofia Arkelsten över. Bortsett från att hon redan då gjort en del misstag var hon knappast rätt person att skicka ut för att liva upp partiföreningen i Alingsås inför valet 2014.

Med åtta M-ministrar stadigt förankrade i Stockholm, två till som bor där och en Moderat riksdagsgruppledare som fortfarande är ihågkommen för sitt uttalande att stockholmare är smartare än andra var det givet att Reinfeldt (stockholmare) riktade blicken utanför 08-området när han snabbt behövde plocka fram en ny partisekreterare.

Ingen stockholmare, ingen pr-person hade chansen i det läget.

Något slags folklighet var ett grundkrav.

Då måste det bli en "Persson, Persson" från Vivalla.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Kent PerssonModeraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.