Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Perssons hemliga lobbyresa

Publicerad: 29 maj 2009, 09:31

I tisdags reste JKL-konsulterna Göran Persson och Anders Lindberg till Lettland. Resan är startskottet på en kampanj för att stärka bilden av Baltikum i svensk press, initierad av pr-byrån. Målet är att få Swedbank som finansiär.


Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

truefalse

Göran Persson ska förbättra bilden av Baltikum. Foto: Sören Andersson

Ända sedan den tidigare statsministern Göran Persson rekryterades till JKL har hans roll på kommunikationsbyrån varit otydlig.

Själv har han hävdat att han mest coachar medarbetare, läser pm och deltar i diskussioner. Han har heller inte gjort någon hemlighet av att han tycker om att hålla anföranden och lockas av skogsbruket Torp i Katrineholm.

I en intervju med Resumé den 6 november 2008 säger Göran Persson bland annat:
– Jag har varit noga med att inte blanda mitt gamla nätverk med vad JKL gör. Det skulle aldrig falla mig in att i ett kommersiellt syfte använda en kontakt med en president i ett land för ett svenskt företag.

I själva verket har JKL ivrigt salufört honom, bland annat till Swedbanks ledning. Nu ska Göran Persson håva in ett nytt jätteuppdrag till JKL. Det handlar om ett projekt som rör Baltikums betydelse för Sverige och bilden av de tre länderna i svenska medier.

Med i bagaget finns analyser av den svenska mediebilden och oron som stora svenska företag känner för att agera i Baltikum. I tisdags besökte man Lettland och i onsdags Estland.

Nyckeln till uppdraget går via regeringarna i Baltikum. I går sammanträdde representanter från Estlands regering med JKL:s konsulter. Minst ett statsråd och flera aktiva och tidigare politiker samt företrädare för näringslivet ska delta i ett flera dagar långt program med Göran Persson som dörröppnare och middagsvärd.

Enligt vad Resumé erfar kan det finnas flera olika JKL-kunder som deltar i ett större och övergripande projekt. Ett tiotal svenska företag med intressen i Baltikum fick erbjudandet att vara med på en middag med Göran Persson och baltiska toppolitiker i går kväll i Tallin.

JKL har varit duktigt på att skapa forum där samma kunskap har kunnat faktureras för olika kunder. Resumé har tidigare berättat om Vårdforum och Energiforum som närmast har fått status som branschföreningar.

Anders Lindberg är tyst­låten kring både resan och projektet. Dock konstaterar han:
– Med sin unika erfarenhet av ekonomiska kriser är Göran Persson en efterfrågad expert i dessa tider.

En av dem som JKL räknar med ska vara med och bekosta övningarna i Baltikum är Swedbank. Swedbank har länge varit kund hos JKL även om relationen fick en törn i samband med JKL:s sena start och reaktiva rådgivning vid finanskrisens början.

Thomas Backteman är kocernkommunikationsdirektör på Swedbank och kontaktperson mot JKL. Han bekräftar att resan äger rum.

Swedbank var också erbjudet att få hålla en middag med Göran Persson som värd för flera estniska toppolitiker. Men banken valde att avstå.
– Den här resan genomförs på deras initiativ men jag känner till den. JKL hoppas på att få ett uppdrag inom det här området av oss.

Thomas Backteman bekräftar också att Göran Persson och Anders Lindberg ska träffa åtminstone ett aktivt statsråd.
– Swedbank kommer att jobba med bilden av Estland, Lettland och Litaunen i Sverige, vi är djupt oroade av den bild som träder fram. Om det är JKL som ska hjälpa oss med det återstår att se, men eftersom de är en av våra kommunikationsrådgivare är det sannolikt, säger Thomas Backteman.

Tycker du att medierna svartmålar Baltikum?
– Ja, det finns en sådan tendens just nu. Jag tror att den delvis beror på att vi har hyllat Baltikum så kraftfullt tidigare. Vare sig hyllning eller svartmålning är korrekt utan det finns en mer komplex bild. Det här är unga ekonomier som har utvecklats oerhört snabbt, säger Thomas Backteman.

Är Göran Persson rätt person för uppdraget?
– Han har ett oerhört brett kontaktnät men om han är rätt eller inte vet jag inte i dag, säger Thomas Backteman.

Göran Persson har avböjt att prata med Resumé.

Claes de Faire

Ämnen i artikeln:

Göran PerssonJKL

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.