PR
Peter Hultqvist kräver registrering av pr-konsulter – Precis motsätter sig förslaget
Publicerad: 23 november 2022, 09:07
Peter Hultqvist under Natos försvarsministermöte i Bryssel tidigare i höstas. Foto: Wiktor Nummelin / TT
I en motion föreslår den förre försvarsministern Peter Hultqvist (s) en reglering av politiska konsulter och pr-byråer. Branschorganisationen Precis är emot förslaget och stöder sitt ställningstagande på demokratiutredningens slutsatser.
I USA måste konsulter registrera sig och uppge vad de har för uppdragsgivare. Nu vill Socialdemokraterna, genom Peter Hultqvist, införa liknande regler i Sverige. I dagsläget har konsulter och pr-byråer som arbetar med politisk påverkan inga krav på sig att redovisa sina uppdragsgivare.
I motionen hänvisar Peter Hultqvist till att kapitalstarka företag i dag anlitar pr-byråer för att exempelvis påverka upphandlingar inom försvarssektorn. Han understryker att pr-byråer blir en intressepart ”som verkar i en icke-transparent gråzon”.
”Aktiviteten kan exempelvis rikta sig mot såväl en upphandlande organisation såsom FMV, direkt mot försvarsdepartementets personal och riksdagsledamöter”, skriver Peter Hultqvist.
Enligt den tidigare försvarsministern anlitas pr-byråer och konsulter i dag också för att påverka relationen mellan svenska staten och utländska försvarsindustriintressen.
Han anser därför att Sverige bör införa regelverk liknande det som finns i till exempel USA.
”Att registrera sig som pr-byrå/konsult, ange klient/uppdragsgivare, ämne och ekonomi är full rimliga krav i en modern demokrati”, skriver Peter Hultqvist.
Idén om ett lobbyregister har kommit och gått sedan 1990-talet. I den stora demokratiutredningen som lades fram 2016 avfärdades idén då ett register ansågs svårt ”att utforma på ett ändamålsmässigt sätt”. Vidare skrev utredarna att det inte fann något stöd för att ett lobbyregister skulle medföra några positiva effekter för demokratin.
Pr-byråernas branschorganisation Precis delar demokratiutredningens bedömning, en ståndpunkt den står fast vid
”Generellt anser vi att det är viktigt att betona att de som påverkar är företag och organisationer. Som konsulter inom pr och public affairs agerar vi som rådgivare. I Sverige är det absolut vanligaste att uppdragsgivaren är den som har kontakten med beslutsfattaren. Här finns en skillnad mellan Sverige och till exempel USA där det är vanligare att rådgivaren agerar som företrädare för sin uppdragsgivare.”, skriver Precis ordförande Allan Åberg i ett mejl till Resumé.
Precis anser att det redan finns ett starkt regelverk för att motverka otillbörligt agerande, alltså korruption i olika former, som upprätthålls av myndigheter och rättsväsende.
”Om det finns anledning att misstänka att utländska intressen försöker påverka upphandlingar på ett sätt som kan misstänkas vara otillbörligt bör det polisanmälas och utredas”, skriver Allan Åberg.
Vidare understryker Precis att politiska beslutsfattare såväl som offentliga tjänstemän måste vara uppmärksamma och agera med integritet i kontakten med alla som försöker påverka dem, ”samtidigt som man välkomnar dialog, inspel och nya perspektiv”.
”Vidare måste alla vi som jobbar med påverkan, rådgivare såväl som uppdragsgivare, agera med respekt för inte bara lagar och regler utan också för etiska principer. Det är därför de företag som är medlemmar i Precis, pr-byråernas branschorganisation, åtar sig att arbeta efter Precis normer.”, avslutar Allan Åberg.
Resumé har sökt Peter Hultqvist för en intervju, som via pressekreterare hänvisar till en intervju med TT som bland annat publicerats här.