Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pfizer krishanterar på hemsidan efter svartmålningen i Framgångspodden

Publicerad: 4 februari 2022, 10:23

Alexander Pärleros anklagar Pfizer för att bryta mot forskningsregler i senaste avsnittet av Framgångspodden. Nu bemöter läkemedelsjätten påståendena – på den egna hemsidan.


Ämnen i artikeln:

Alexander PärlerosPfizerNyheter

Framgångspoddens senaste avsnitt, där programledaren Alexander Pärleros hade författaren och entreprenören Katarina Gospic, har blivit starkt kritiserat. Bland annat påstås att läkemedelsbolaget Pfizer, en av leverantörerna av vaccin mot covid-19, bryter mot grundläggande forskningsregler.

I avsnittet och i en intervju med P3 Nyheter kallar Alexander Pärleros Pfizer för ett ”hustlarföretag” på grund av att det enligt honom finns många brister i hur företaget tagit fram sitt vaccin.

Nu väljer läkemedelsbolaget att bemöta påståendena i ett långt meddelande på sin hemsida under rubriken ”Pfizer bemöter missuppfattningar och felaktiga uppgifter om företagets vaccinutveckling”. Kommentaren är författad av bolagets medicinske direktör Jonas Ålebring och Andreas Palmborg, medicinsk chef för Pfizers vaccin.

”Vi ser därför ett behov att bemöta vissa missuppfattningar och felaktiga uppgifter som cirkulerar och önskar här bidra med information om faktiska förhållanden och regelverk för vaccin- och läkemedelsutveckling.”

Cheferna skriver att Pfizers och BioNTechs covid-19 vaccin har godkänts efter en omfattande klinisk prövning där resultatet för vaccinerade personer jämförts med utfallet för personer som fått placebo. Att resultatet har granskats av läkemedelsmyndigheter samt att resultaten också har publicerats i vetenskaplig tidskrift där de har faktagranskats av oberoende experter.

”Förutom Pfizers kliniska prövning har också ett stort antal oberoende uppföljningsstudier från alla delar av världen bekräftat att vaccinet effektivt kan förebygga covid-19 sjukdom.”

De skriver att biverkningarna av vaccinet tydligt beskrivs i en sammanfattning på Fass.se där även vaccinets innehål framgår samt att företagen bakom vaccinen och myndigheterna gör säkerhetsuppföljningar av vaccinet utifrån det som rapporteras i studier, sjukvården och allmänheten.

P3 Nyheter har låtit vaccinforskaren Matti Sällberg lyssna på avsnittet. Han bedömer att den kritik som podden riktar mot forskningen bakom vaccinet är inkorrekt. Han understryker att resten av forskarvärlden tror på studierna bakom vaccinet.

Hans åsikt delas av Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

– Över en miljard människor har vaccinerat sig med Pfizer och vi har hur mycket data som helst på att det fungerar mot allvarlig sjukdom och död, säger hon till Aftonbladet.

I en krönika i Expressen lyfter medicinjournalisten Amina Manzoor fram det problematiska att kalla gästen Katarina Gospic som hjärnforskare, eftersom hon inte har publicerat en vetenskaplig artikel sedan 2014. Hon anser att Alexander Pärleros borde bjudit in en ”riktig” forskare i stället.

Amina Manzoor är också kritisk till att Gospic refererar till en sida skapad av vaccinskeptiker i stället för den amerikanska databasen över inrapporterade biverkningar.
av en grupp vaccinskeptiska privatpersoner samt att hon inte nämner att vaccinernas effekt har granskats av myndigheter före godkännande och dessutom har bekräftats av flera andra oberoende studier.

”Allt som sägs är inte fel, men den som lyssnar på avsnittet kan lätt få uppfattningen att läkemedelsbolagen lurat i oss att alla behöver vaccin för att de enbart vill tjäna pengar. Sedan vaccinerna började användas har massor av liv räddats. Data från många länder, också Sverige, visar att risken för att hamna på sjukhus är mycket högre för ovaccinerade, oavsett åldersgrupp.”, skriver Amina Manzoor.

– Det är ett väldigt viktigt avsnitt. För det finns så mycket hat mellan de två olika läger som nu finns: de ovaccinerade och de vaccinerade. Jag får gå in i elden fast än det kan vara jobbigt, men jag hoppas att det kommer nåt gott ur det. Det är jobbigare att berätta att man är ovaccinerad än vad man röstar på, säger Alexander Pärleros till Aftonbladet som väljer att inte svara på frågan om han är vaccinerad eller inte. 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.