Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pia Grahn får gå från Grayling

Publicerad: 25 juni 2015, 15:12

Slutar på Grayling.

UPPDATERAD Efter bara sex månader kliver Pia Grahn av som vd på Grayling och Kristian Hultqvist tar över. Enligt byrån sker det i samband med att de strukturerar om och att den svenska verksamheten inriktas på corporate communication och public affairs. – Hur konstigt det än låter så är detta en lycklig skilsmässa, säger Pia Grahn till Resumé.


Ämnen i artikeln:

GraylingPia Grahn

– Vi är tacksamma för allt Pia gjort och önskar henne all lycka i framtiden, säger Jan Simunek, chef för Grayling i Kontinentaleuropa, i ett pressmeddelande.

Enligt honom har byrån tillsammans med Pia Grahn kommit fram till att hon nu ska kliva av.

När Resumé får tag i Pia Grahn är hon på semester och ber om att få svara via mejl. På frågan om den egentliga orsaken till varför hon slutar -  om hon fick sparken, svarar hon:

– Jag slutar för att mitt uppdrag har förändrats så mycket. Jag rekryterades till Grayling av Pete Pedersen, Graylings dåvarande globala chef. Mitt uppdrag då var att bygga en stark integrerad byrå, inte minst bygga upp kompetensen inom marknads-pr som är min egen bakgrund. Dessutom skulle vi expandera i Norden. Men nu har den globala ledningen bytts ut och den nya ledningen vill något helt annat. Det påverkar också Sverige, där byråns verksamhet nu ska omstruktureras för att fokusera på Public Affairs och Corporate Communication. Därmed är inte Grayling rätt för mig längre, lika lite som jag är rätt för dem.

Du har bara hunnit vara vd på Grayling i sex månader. Hur ser du tillbaka på den tiden?
– Jag rekryterades i höstas, men började officiellt först den 12 januari så det har varit fem-sex intensiva månader. Det är ingen hemlighet att Grayling har haft flera tuffa år bakom sig med flera vd-byten och nedskärningar. I höstas lades kontoret i Göteborg ner, och i början av detta år stängde vi ner Graylings Malmö-kontor. Vi har istället kraftsamlat i Stockholm och jobbat stenhårt med försäljning, vilket har resulterat i över tio nya kunder.  Vi har också gjort några riktigt bra rekryteringar som jag är stolt över. Och vi har haft kul, det är ett jättebra gäng som jobbar på Grayling. Men med den nya strategiska inriktningen är inte Grayling och jag längre rätt för varandra och då är detta den bästa lösningen för alla. Hur konstigt det än låter så är detta en lycklig skilsmässa.

Grayling har bytt vd fyra gånger på fyra år nu. Vad är orsaken till att det sker så många byten på den posten?
– Det måste du fråga den globala ledningen om, hur de ser på den svenska verksamheten. Dessutom är det inte bara i Sverige man har bytt ledning väldigt ofta, det har också skett flera byten på både global och Europanivå. Och alla som har erfarenhet från nätverksbyråer vet vad ledningsbyten på internationell nivå ofta betyder.

Hur länge blir du kvar som vd?
– Jag klev officiellt av för några veckor sedan och finns nu tillgänglig ett tag för kunder och för en bra överlämning.

Vad har du för planer framöver?
– Jag ser fram emot en skön sommar och därefter väntar nya äventyr.

Kristian Hultquist har tidigare varit ansvarig för Graylings public affairs-erbjudande i Norden och kommer dessförinnan från Cohn & Wolfe.

– Vi är en byrå i förändring och det ska bli spännande att få leda byrån genom den processen. Vi ser en allt större efterfrågan från våra kunder som vill integrera påverkansarbetet med sin företagskommunikation, och den i skärningspunkten kommer vårt fokus att ligga. Som ett led i att stärka vårt erbjudande håller vi på att rekrytera flera nya nyckelpersoner som kommer finnas på plats efter sommaren, säger han i pressmeddelandet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

GraylingPia Grahn

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.