måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Polfluencer blir ny Slöseriombudsman – här är områdena som står inför granskning

Publicerad: 13 mars 2023, 14:25

Amilia Stapelfeldt, ny Slöseriombudsman. Foto: Pressbild

Som ny Slöseriombudsman ska Amilia Stapelfeldt, politisk influencer, syna slöseri med skattepengar. Hon tror att det tuffa ekonomiska läget gör förutsättningarna att bedriva opinionsbildning på området särskilt bra. ”När folk nu blir mer noggranna med sin privatekonomi borde det vara lika självklart att vara kritisk till var de offentliga resurserna tar vägen”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

NyheterPolitisk kommunikationPR

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Amilia Stapelfeldt har beskrivits som Sveriges största politiska influencer (eller ”polfluencers” som hon själv säger). På sitt Instagramkonto blandar hon skönhet, inredning och resor med inlägg på politiktemat. Det kan bland annat vara livesändningar där hon tar upp politiskt heta ämnen och svarar på frågor från följare, eller gästas av någon politiker. Senast var det statsminister Ulf Kristersson (M) som på internationella kvinnodagen 8 mars intervjuades om jämställd vård, svensk abortlagstiftning och mäns våld mot kvinnor.

Sin egen politiska färg beskriver Amilia Stapelfeldt som oberoende liberal, men hon har tidigare arbetat som politisk sekreterare för Moderaterna på kommunnivå.

Nu har Amilia Stapelfeldt utsetts till ny Slöseriombudsman (SlösO), en roll som initierades 2010 av organisationen Skattebetalarna i syfte att uppmärksamma såväl småskaligt som storskaligt slöseri med skattepengar. 

– Det känns jättekul. Jag hade aldrig vågat föreställa mig själv i den här rollen, men när jag fick frågan var det lite som att polletten trillade ner. Det känns som det mest självklara uppdraget för mig i och med att det är ganska nära besläktat med det jag redan håller på med, samtidigt som jag velat närma mig politiken mer utan att bli partipolitisk, säger Amilia Stapelfeldt. 

Hon upplever att det pratas alldeles för lite om vad våra gemensamma skattepengar går till, och hoppas kunna föra upp frågan tydligare på agendan. 

– Oavsett om man är för eller emot ett högt skattetryck är det ju ingen som tycker slöseri är eftersträvansvärt. Trots det är det sällan som slöseri med skattepengar får stor uppmärksamhet, säger Amilia Stapelfeldt och exemplifierar med Uppdrag gransknings dokumentär från hösten 2022 som visade att en miljard av de pengar som regeringen satsat på förlossningsvården försvunnit. 

– Att det inte blev fler löpsedlar tycker jag är obegripligt. 

LÄS MER: Hon kallar sig polfluencer – men nobbar samarbeten med politiska partier

Hon tror att det tuffa ekonomiska läget gör förutsättningarna att bedriva opinionsbildning på området särskilt fördelaktiga. 

– Jag är själv 90-talist och är uppvuxen i ett samhällsklimat där det hela tiden gått ganska bra för Sverige och skattepengarna har kommit fler till gagn. Nu går vi in i en period med ansträngd ekonomi och jag tror att många i min generation kommer få en ekonomisk kalldusch. När folk nu blir mer noggranna med sin privatekonomi borde det vara lika självklart att vara kritisk till var de offentliga resurserna tar vägen. Det är ju något som berör oss alla. 

Vill fokusera på slöseri i sjukvården

Ett stort hinder tror Amilia Stapelfeldt är människors bristande förståelse för den komplexa statsapparaten, där hoppas hon kunna bidra med en större begriplighet. 

– Jag upplever att jag redan fyller en sådan funktion i andra frågor, att jag är bra på att plocka ner en komplicerad fråga så att fler förstår. Det tycker jag att även hanteringen av skattepengar förtjänar. 

Är det något särskilt område som du vill titta lite extra på?
– Jag börjar först om en månad, så mycket är fortfarande i skisstadiet. Men eventuellt blir det sjukvården, för det är en fråga jag brinner för generellt och var dessutom den viktigaste frågan för svenska väljare inför valet 2022. Jag tror att det är framför allt där som slöseriet blir kännbart för folk, till exempel att du får vänta över två månader för att få träffa en psykolog på din vårdcentral för att det finns så få. Det vore väldigt intressant att titta på var de pengar går, som hade kunnat läggas på fler psykologer på vårdcentralerna. 

I den nya rollen kommer Amilia Stapelfeldt både jobba med Slöseriombudsmannens kanaler på Twitter och Facebook, men även med sin egen Instagram. Planen är att kombinera innehåll relaterat till uppdraget med de ”vanliga” influencer-inslagen. 

– Den största utmaningen kommer vara att möta en helt ny typ av publik och ta mig an nya digitala marker – som polfluencer har jag till exempel inte jobbat med Facebook. Jag känner att jag har en kreativ bomb inom mig som vill ut, det viktiga är att hitta en röd tråd och tonalitet som kan locka både en insatt publik och de som inte visste att de var intresserade av den här frågan. 

Det är Skattebetalarna som står bakom den här rollen, hur fri kommer du vara att driva de frågor du vill?
– Jag uppfattar det som att jag kommer vara väldigt fri och har utrymme att lyfta i princip vilka frågor jag vill, så länge det handlar om att syna slöseri med skattepengar. Den grundvärderingen delar jag ju med Skattebetalarna, så det känns tryggt. Det kreativa uttrycket äger jag själv. Det finns Slöseriombudsmannar som har ägnat sin tid åt att göra en dokumentärfilm eller skriva en bok, ett mindre utåtriktat opinionsarbete. För min del kommer mycket hända i sociala medier. 

Amilia Stapelfeldt börjar arbeta heltid som SlösO i april.

LÄS MER: Så nådde Ångestpoddens kampanj ända till riksdagen: ”Vi ville våga drömma högt”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev