Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Polisen bemöter kritiken: ”Inget fel att visa medmänsklighet”

Publicerad: 12 augusti 2015, 12:54

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal anser att polisen måste kunna ge uttryck för känslor

Aftonbladets Kerstin Weigl reagerade på att Polisen använde ordet "galen" för att beskriva knivattacken på Ikea. Hon anser att myndigheten blivit för känslosamma i sin kommunikation. För Resumé svarar kommunikationsdirektören Unni Jerndal på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Unni JerndalPolisen

Medietrycket har varit hårt på polisen efter tragedin på Ikeas varuhus i Västerås i måndags då två personer knivdödades. Polisens kommenderingschef Per Ågren höll en presskonferens under tisdagen. I en krönika kritiserar Aftonbladets Kerstin Weigl polischefens kommunikation där han bland annat ska ha beskrivit knivdådet som en "galen händelse" vid upprepade tillfällen.

Enligt skribenten är ordvalet inte förtroendeingivande.

”Galet i sin egentliga betydelse, ”tokigt” ­eller ”oriktigt”, kan inte vara vad han vill säga. Kniv­överfall är ­aldrig riktiga. Problemet är att han inte vill säga ­något. Han vill uttrycka känslor. Känslopjunket har hittat in i polisväsendet.”, skriver Kerstin Weigl i krönikan.

Aftonbladet-krönikören anser inte att allmänheten behöver ta del av polisens känslor vid den här typen av tragedier:

”På facebook-iska är vi ­galet glada och en skådis är galet snygg. Där simmar vi i känslor och uttryck. Men poliser skulle kunna skippa samtliga adjektiv och ­adverb. Vi ska kunna tro att de är engagerade ändå. Ni tänker att det är mänskligt att tänka ”galenskap” när två människor knivdödats på Ikea? Ja. ­Poliser är människor. Men det är inte deras känslor vi behöver.”

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal är av en annan uppfattning. Hon anser att även poliser ska kunna ge uttryck för känslor.

– Poliser måste både få vara myndighetsutövare och människor. Det är alltid en balansgång, men det är viktigt att vi kommunicerar så att människor förstår även om det professionella alltid ska stå i första rummet. Att samtidigt kunna ge uttryck för mänsklighet anser jag inte är problematiskt. Min minnesbild är att Polisen tidigare uppfattades som opersonlig och möjligen otillgänglig. I dag är bilden en annan, säger Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal till Resumé.

Är det en strategi från Polisens sida att bli mer känslosamma i kommunikationen?
– Utrymmet finns och i svåra situationer är det inget fel att visa medmänsklighet. Vi för löpande en intern diskussion kring hur vi kommunicerar, men det gäller att värdera fall till fall.

Hur ser du på ordvalet ”en galen händelse” i samband med det som inträffade på Ikea?
– Det har varit ett stort medietryck och jag tycker att polisen i Västerås har gjort ett bra jobb.

Men vad säger du om ordvalet ”en galen händelse”?
– Det är ett otraditionellt ord i polissammanhang, men jag tror att han uttryckte vad människor tänker och känner kring den här händelsen.

Innan Polisens inträde på sociala medier för ett antal år sedan. Skapade myndigheten en handledning för hur man skulle agera kommunikativt. En plan som utvärderades av sociala medier-experten Brit Stakston som kom fram till att polisens arbete i sociala medier är ändamålsenligt.

I sin krönika kritiserar Kerstin Weigl även polisens omtalade Facebook-inlägg som skrevs i samband med att Lisa Holm hittades ­dödad. ”En stor vältränad man vars rygg det står Polis på sitter och skakar och gråter bakom ett uthus”. Ett inlägg som inte behövdes enligt krönikören.

Unni Jerndal försvarar sig mot kritiken:

– Sedan vi gjorde entré på sociala medier har vi skapat en helt annan insyn för vårt arbete och öppnat till dialog med allmänheten. I det här ingår också att möta människan bakom uniformen.

I sin krönika beskriver även Kerstin Weigl hur hon anser att polisen borde kommunicera:

”Vår upplevda trygghet skapas av strama ämbetsmän som ­talar med små exakta bokstäver, som verkar hålla huvudet kallt och gör vad de ska och oberoende vad allmänheten tänker och tycker. Och vad jag skriver.”

Unni Jerndal håller inte med Kerstin Weigl om att poliser inte behöver uttrycka känslor, hon menar att kommunikationen anpassas efter situationens behov.

– Jag tror att den upplevda tryggheten skapas av att polisen löser brott, finns på plats och svarar på allmänhetens frågor. Att de hanterar situationen. Men det handlar också om att berätta på ett sätt som allmänheten förstår. Att kunna prata med ”små exakta bokstäver” ibland och utrycka mänsklighet när det behövs. Det finns inget motsatsförhållande anser jag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Unni JerndalPolisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.